Najłatwiejsze placki z jabłkami według przepisu Ewy Wachowicz. Pomieszaj i smaż
Beata Maj
Coś słodkiego, ale zarazem konkretnego "chodzi" za tobą w jesienne, długie popołudnia? Nie ma problemu - wśród przepisów Ewy Wachowicz znaleźliśmy taki, który spełnia wszystkie wymogi receptury idealnej. Jest banalnie prosty, zostawia górę pysznych placuszków i słodki zapach jabłek oraz cynamonu. Zatem - do dzieła. Mieszaj i smaż placuszki z przepisu Ewy.
Długie popołudnia i wieczory nie zwalniają nas od dbania o dobrostan. Ciemności za oknem nie usprawiedliwiają siedzenia w domu na kanapie - spacerować można również w świetle lamp, a siłownie i kluby są otwarte do wieczora. Z drugiej strony od czasu do czasu warto pozwolić sobie na oddech, zapalić świece, włączyć muzykę i "pochillować", delektując się jesiennymi przysmakami.
Dziś na stół wjeżdżają pyszne i łatwe do wykonania placuszki według przepisu Ewy Wachowicz. W internetowej książce kucharskiej gwiazdy, która często gości i gotuje na planie "halo tu polsat", placki te noszą nazwę "Racuchy à la Jadzia". Nie są to jednak klasyczne racuchy drożdżowe, które potrzebują czasu na wyrośnięcie. Placki o wdzięcznym imieniu Jadzi pulchnieją na patelni pod wpływem sody.
Słodki smak placków przełamują kwaśne jabłka, które zalegają już na straganach i w sklepach. Nie trzeba chyba dodawać, że ich aromat połączony z aksamitnym cukrem pudrem i cynamonem może zrobić dzień.
Do zrobienia placuszków potrzebujemy:
- 7 jabłek
- 2 jajka
- 800 g kefiru
- 1 łyżkę sody
- 3 szklanki mąki
- szczyptę soli
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować placki z jabłkami według przepisu Ewy Wachowicz
Przygotowanie placuszków jest bajecznie proste. Z jajek, kefiru, mąki, soli i sody wyrabiamy w misce ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie łączymy z drobno pokrojonymi jabłkami (owoce można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i... smażymy placuszki.
Przed podaniem obsypujemy racuszki cukrem pudrem, świetnie będą też pasować cynamon i kardamon.
Smacznego!