Najłatwiejsze placki z jabłkami według przepisu Ewy Wachowicz. Pomieszaj i smaż

Beata Maj

Beata Maj

Coś słodkiego, ale zarazem konkretnego "chodzi" za tobą w jesienne, długie popołudnia? Nie ma problemu - wśród przepisów Ewy Wachowicz znaleźliśmy taki, który spełnia wszystkie wymogi receptury idealnej. Jest banalnie prosty, zostawia górę pysznych placuszków i słodki zapach jabłek oraz cynamonu. Zatem - do dzieła. Mieszaj i smaż placuszki z przepisu Ewy.

Placki z jabłkami
Placki z jabłkami123RF/PICSEL

Długie popołudnia i wieczory nie zwalniają nas od dbania o dobrostan. Ciemności za oknem nie usprawiedliwiają siedzenia w domu na kanapie - spacerować można również w świetle lamp, a siłownie i kluby są otwarte do wieczora. Z drugiej strony od czasu do czasu warto pozwolić sobie na oddech, zapalić świece, włączyć muzykę i "pochillować", delektując się jesiennymi przysmakami.

Dziś na stół wjeżdżają pyszne i łatwe do wykonania placuszki według przepisu Ewy Wachowicz. W internetowej książce kucharskiej gwiazdy, która często gości i gotuje na planie "halo tu polsat", placki te noszą nazwę "Racuchy à la Jadzia". Nie są to jednak klasyczne racuchy drożdżowe, które potrzebują czasu na wyrośnięcie. Placki o wdzięcznym imieniu Jadzi pulchnieją na patelni pod wpływem sody.

Słodki smak placków przełamują kwaśne jabłka, które zalegają już na straganach i w sklepach. Nie trzeba chyba dodawać, że ich aromat połączony z aksamitnym cukrem pudrem i cynamonem może zrobić dzień.

Do zrobienia placuszków potrzebujemy:

  • 7 jabłek
  • 2 jajka
  • 800 g kefiru
  • 1 łyżkę sody
  • 3 szklanki mąki
  • szczyptę soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować placki z jabłkami według przepisu Ewy Wachowicz

Przygotowanie placuszków jest bajecznie proste. Z jajek, kefiru, mąki, soli i sody wyrabiamy w misce ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie łączymy z drobno pokrojonymi jabłkami (owoce można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i... smażymy placuszki.

Przed podaniem obsypujemy racuszki cukrem pudrem, świetnie będą też pasować cynamon i kardamon.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas