Po frytkach z dyni zapomnisz o tych z ziemniaków. Przepis nie tylko na jesień

Kamil Olek

Kamil Olek

Ciasto, placuszki, kopytka, curry, zupa – przepisy na dania z królowej polskiej jesieni, czyli dyni, można mnożyć. Co powiecie jednak na to, by zastąpić nią uwielbiane przez tak wielu ziemniaki i przygotować... frytki? Szybkie, proste, a jednocześnie niezwykle aromatyczne i mogące nadać nawet najzwyklejszemu daniu zupełnie nowego charakteru. I to nie tylko wtedy, gdy z drzew spadają liście.

Frytki z dyni
Frytki z dyni123RF/PICSEL

Przepis na wyjątkowo chrupiące dyniowe frytki

Choć klasyczne frytki przygotowuje się, rzecz jasna, z ziemniaków (ba, istnieją nawet specjalne odmiany, które nadają się właśnie do tego), coraz częściej można spotkać się i z wykorzystaniem innych warzyw. Pietruszka, marchewka, batat, a nawet burak czy cukinia zaczynają gościć na naszych stołach również w pieczonej formie. Dlaczego nie wykorzystać więc i dyni, a przy okazji na tym nie skorzystać? W porównaniu do ziemniaka ma ona mniej węglowodanów, niższy indeks glikemiczny, a także więcej błonnika i przeciwutleniaczy. A jak smakuje... Po przygotowaniu dyni w tej formie, na stałe zagości ona w waszym menu. Jesteśmy o tym przekonani.

Składniki: 

  • 1 dynia (piżmowa, hokkaido lub inna, około 1000 gramów) 
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżeczka oregano 
  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

Dynię obrać (jedyną odmianą, która tego nie potrzebuje, jest hokkaido) oraz pozbawić pestek i pokroić w słupki (wcześniej można podzielić spore kawałki dyni na mniejsze, by ułatwić sobie ten proces).

"Surowe" frytki przepłukać, a następnie zalać zimną wodą i odstawić na kilkanaście minut (etap ten można też pominąć). W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół).

Dynię dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie wymieszać z oliwą, solą, oregano i mąką ziemniaczaną oraz doprawić pieprzem.

Piec przez około 25 minut lub odrobinę dłużej, do uzyskania chrupkości.

Podawać z ulubionym sosem i... to tyle. Frytki z dyni, nie ustępujące w niczym nawet tym z restauracji spod znaku złotych łuków, gotowe.

Zobacz także: 

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas