Domowy syrop do pumpkin spice latte. Przebije i ten z najlepszej kawiarni
Kamil Olek
Pumpkin. Spice. Latte. Te trzy słowa wystarczą, by w wyobraźni wielu oficjalnie rozpoczęła się jesień. I choć na razie pogoda za oknem nie wskazuje na rychłe opadanie liści i brodzenie w kałużach, to może zmienić się w mgnieniu oka. Dlatego też tym razem (z niewielkim wyprzedzeniem) na tapecie najsłynniejsza jesienna kawa, konkretniej zaś – domowy syrop do niej właśnie.
Jesień w pełnej krasie, czyli aromatyczny syrop do pumpkin spice latte
Pogoda w ostatnich miesiącach roku nie zawsze (i nie wszędzie) sprzyja podróżom w poszukiwaniu ulubionej kawy. I to nawet wtedy, jeśli za cel obierzemy pewną sieciową kawiarnię, która w okresie jesiennym dyniowym latte stoi. Zaradzić temu można jednak w ciągu kilku chwil, przygotowując osławiony syrop do pumpkin spice latte we własnej kuchni. Wystarczy dziewięć składników, z których zdecydowana większość znajduje się w prawie każdej kuchni oraz konkretny gatunek dyni, który z kolei dostać można w każdym supermarkecie. Nie pożałujecie.
Składniki:
- 8 goździków
- 1 laska cynamonu
- 20 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 mililitrów wody
- 250 mililitrów mleka skondensowanego
- 330 gramów dyni hokkaido
Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie umyć, usunąć szypułkę oraz gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka.
Dodać do niej wszystkie przyprawy, a całość zalać wodą oraz mlekiem skondensowanym i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Gdy dynia będzie już miękka, wyciągnąć przyprawy i całość zblendować na gładką masę. Przecedzić przez sitko i przechowywać w lodówce.
Dodawać do ulubionej kawy w odpowiedniej ilości (czyli takiej, ustalonej przez samego siebie). Smacznego!
Zobacz także: