Euroazjatycka fuzja, czyli kaczka z sosem orzechowym, pieczoną brukselką i batatowym purée

Redakcja

Redakcja

Łączenie Wschodu i Zachodu bywa ryzykowne, ale w kuchni Martina Gimeneza Castro to zawsze strzał w dziesiątkę. Skąpana w aksamitnym orzechowym sosie, marynowana w miodzie i sosie sojowym kaczka, podana z pieczoną brukselką i kremowym purée z batatów, to prawdziwa uczta dla podniebienia – a zarazem wyjątkowo udany przykład euroazjatyckiej fuzji. Zachwyci zarówno miłośników i miłośniczki klasycznych smaków, jak i lubujących się w nowoczesnych kulinarnych połączeń. Innymi słowy – niebo w gębie.

Kaczka
Kaczka123RF/PICSEL

Kaczka z sosem orzechowym, brukselką i purée z batatów

Składniki:

  • 1 cała kaczka
  • 600 gramów brukselki
  • 200 gramów prażonych orzechów ziemnych
  • 60 gramów sezamu białego
  • 70 gramów suszonej żurawiny
  • 450 mililitrów jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 200 mililitrów wody
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Z 200 mililitrów sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, natrzeć nią kaczkę i odstawić na około godzinę. Następnie przełożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 150°C (z funkcją termoobiegu) i piec przez około 2 godziny. Po godzinie posmarować tworzącym się z marynaty sosem.

W międzyczasie przygotować sos orzechowy. W blenderze zmiksować prażone orzechy ziemne, sezam, żurawinę, 250 mililitrów sosu sojowego i wodę – aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół i podsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Następnie wstawić do piekarnika razem z kaczką i dopiekać 15 minut.

Bataty posolić, natrzeć olejem i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez około godzinę, aż będą miękkie, a następnie zblendować na gładkie purée. Podawać razem.