Euroazjatycka fuzja, czyli kaczka z sosem orzechowym, pieczoną brukselką i batatowym purée
Redakcja
Łączenie Wschodu i Zachodu bywa ryzykowne, ale w kuchni Martina Gimeneza Castro to zawsze strzał w dziesiątkę. Skąpana w aksamitnym orzechowym sosie, marynowana w miodzie i sosie sojowym kaczka, podana z pieczoną brukselką i kremowym purée z batatów, to prawdziwa uczta dla podniebienia – a zarazem wyjątkowo udany przykład euroazjatyckiej fuzji. Zachwyci zarówno miłośników i miłośniczki klasycznych smaków, jak i lubujących się w nowoczesnych kulinarnych połączeń. Innymi słowy – niebo w gębie.
Kaczka z sosem orzechowym, brukselką i purée z batatów
Składniki:
- 1 cała kaczka
- 600 gramów brukselki
- 200 gramów prażonych orzechów ziemnych
- 60 gramów sezamu białego
- 70 gramów suszonej żurawiny
- 450 mililitrów jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 200 mililitrów wody
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
Z 200 mililitrów sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, natrzeć nią kaczkę i odstawić na około godzinę. Następnie przełożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 150°C (z funkcją termoobiegu) i piec przez około 2 godziny. Po godzinie posmarować tworzącym się z marynaty sosem.
W międzyczasie przygotować sos orzechowy. W blenderze zmiksować prażone orzechy ziemne, sezam, żurawinę, 250 mililitrów sosu sojowego i wodę – aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół i podsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Następnie wstawić do piekarnika razem z kaczką i dopiekać 15 minut.
Bataty posolić, natrzeć olejem i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez około godzinę, aż będą miękkie, a następnie zblendować na gładkie purée. Podawać razem.