Nie tylko w porze śniadania. 5 pomysłów na twarogowe pasty smakami świata inspirowane
Kamil Olek
Twaróg, zwany też białym serem, może pochwalić się historią tak długą, że jej przedstawienie mogłoby być materiałem na osobny (a przy okazji dość długi) artykuł. Tym razem jednak odpuścimy sobie pokrętne dzieje, przechodząc (niemal) wprost do smaku, który w tym przypadku (a właściwie przypadkach) obroni się sam. Choć nie zabraknie i wspomnienia o inspiracjach. Przedstawiamy więc cztery propozycje na pasty z twarogiem w roli głównej – szybkie, proste, a przy okazji udowadniające, że wystarczy chwila, by najzwyklejszy biały ser uczynić prawdziwym rarytasem. Na "deser" zaś – propozycja prawdziwie wegańska. I to po polsku.
Liptauer – twarogowe dziedzictwo Austro-Węgier (i nie tylko)
Choć nazwa pochodzi od Liptowa, regionu położonego na terytorium dzisiejszej Słowacji, paprykowo-serowa pasta zwana Liptauer rozpowszechniona była (i wciąż jest) w większości krajów, które w pewnym momencie historii wchodziły w skład Austro-Węgier. W zależności od miejsca przygotowywano ją z najróżniejszych rodzajów sera, dopasowując dodatki do lokalnych możliwości, a tym samym dając wyraz kreatywności mieszkanek i mieszkańców Europy Środkowej. Poniższą propozycję uznać można więc za syntezę smaków i aromatów, które im przyświecały.
Składniki:
- 200 gramów twarogu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka kaparów
- 1 filecik anchois
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę, ogórki pokroić w drobną kostkę, zaś kapary i anchois drobno posiekać, po czym wszystko przełożyć do miski.
Twaróg utrzeć z masłem, dodać śmietanę, po czym dorzucić do wcześniej pokrojonych składników i wymieszać. Doprawić papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Polsko-włoska Kalifornia, czyli twarogowy miszmasz z dodatkiem awokado
Choć kuchnia kalifornijska uznawana jest za zdrowszy ewenement w skali amerykańskiej (a jaka tradycja kulinarna USA jest – każdy widzi), tak naprawdę stanowi idealny przykład tego, co na ogół nazywamy kuchnią fusion. Stąd też i poniższa receptura, bo choć inspirowana charakterem pacyficznego wybrzeża (oraz wykończona migdałami, którymi Kalifornia stoi), ma w sobie zarówno włoski (bo suszone pomidory), jak i polski akcent (czyli "nasz" twaróg, rzecz jasna).
Składniki:
- 200 gramów twarogu
- 1 dojrzałe awokado
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Miąższ awokado wydrążyć, a następnie dokładnie rozetrzeć widelcem. Suszone pomidory drobno posiekać.
Twaróg rozetrzeć, po czym połączyć z awokado oraz pomidorami i migdałami.
Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Twarogowa pasta... na słodko – Kanadą inspirowana
Choć połączenie twarogu i owoców może się wydawać niektórym profanacją, przypominamy, że w kraju nad Wisłą chętnie jada się choćby makaron z truskawkami, więc i serowa pasta na słodko nie powinna dziwić. Skąd jednak wzmianka o kanadyjskiej inspiracji? Ano, choć tego przepisu zapewne w tamtejszych książkach kucharskich nie znajdziemy, idealnie wpasowuje się on w kulinarną filozofię regionu (który to smaki łączy, a nie dzieli), zaś syrop klonowy możemy uznać za złotą kropkę nad i.
Składniki:
- 200 gramów twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki świeżych owoców (maliny, borówki, truskawki)
- garść orzechów pekan
Sposób przygotowania:
Twaróg wymieszać z jogurtem oraz łyżką syropu klonowego.
Owoce niezbyt dokładnie przesiekać, po czym dodać do twarogu. Połączyć całość.
Orzechy pekan posiekać i posypać nimi pastę, całośc polać pozostałym syropem klonowym.
Prawie jak tirokafteri, czyli pasta w greckim stylu (choć nie do końca)
Tirokafteri to, zaraz po tzatziki, najpopularniejszy dip w greckiej kuchni, zaś jego kluczowym składnikiem jest w większości przypadków klasyczna feta. My proponujemy jednak potraktowanie tej receptury jedynie jako inspiracji, a co za tym idzie – zastąpienie owczego sera z dalekiej Grecji polskim odpowiednikiem w postaci twarogu i przemienienie całości w idealną pastę. Dodatki sprawią zaś, że charakterystyczny aromat znad Morza Egejskiego, pozostanie niezmienny.
Składniki:
- 200 gramów twarogu
- 1 pieczona papryka z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól
Sposób przygotowania:
Paprykę, czosnek, oliwę, chili i ocet umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować.
Dodawać pokruszony twaróg i dalej blendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą.
Wegańska pasta "twarogowa" – ze słonecznikiem i na polską modłę
Tak, tak, twaróg nie może być wegański, wiemy. Mimo to nie mogliśmy odpuścić sobie i roślinnej propozycji na pastę, która do złudzenia przypomina twarogowe odpowiedniki. Kluczowy okazuje się słonecznik, który to, choć sprowadzony z Nowego Świata, już wiele lat temu na stałe wpisał się w polską tradycję. Odpowiednio przygotowany (o czym zaraz), a do tego połączony z chrupiącymi rzodkiewkami oraz aromatycznymi ziołami przeniesie nas wprost na budzącą się do życia polską wieś.
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych wcześniej nasion słonecznika
- około 1/2 szklanki wody
- 5 rzodkiewek
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Namoczony słonecznik odcedzić, a następnie przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować z sokiem z cytryny oraz wodą (dolewać jej aż do momentu uzyskania "twarożkowej" konsystencji.
Rzodkiewki dowolnie pokroić, koperek i szczypiorek zaś posiekać. Wymieszać całość ze słonecznikiem. Doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Zobacz też: