Nie tylko w porze śniadania. 5 pomysłów na twarogowe pasty smakami świata inspirowane

Kamil Olek

Kamil Olek

Pasta twarogowa
Pasta twarogowa123RF/PICSEL

Liptauer – twarogowe dziedzictwo Austro-Węgier (i nie tylko)

  • 200 gramów twarogu 
  • 1 cebula 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 1 łyżka kaparów 
  • 1 filecik anchois 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • sól, pieprz 

Polsko-włoska Kalifornia, czyli twarogowy miszmasz z dodatkiem awokado

  • 200 gramów twarogu 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy 
  • 2 łyżki posiekanych migdałów 
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz 

Twarogowa pasta... na słodko – Kanadą inspirowana

  • 200 gramów twarogu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 1/2 szklanki świeżych owoców (maliny, borówki, truskawki)   
  • garść orzechów pekan 

Prawie jak tirokafteri, czyli pasta w greckim stylu (choć nie do końca)

  • 200 gramów twarogu 
  • 1 pieczona papryka z zalewy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina 
  • sól 

Wegańska pasta "twarogowa" – ze słonecznikiem i na polską modłę

  • 1 szklanka namoczonych wcześniej nasion słonecznika 
  • około 1/2 szklanki wody 
  • 5 rzodkiewek 
  • 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 
  • koperek 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?