Naleśnikowa podróż przez smaki Europy – czym zastąpić spowszedniały dżem?

Kamil Olek

Kamil Olek

Naleśniki
Naleśniki123RF/PICSEL

Wegańsko, choć na polską modłę. Z ziemniakami i tofu

  • 1 kostka naturalnego tofu 
  • 4 spore ziemniaki 
  • 1 spora cebula 
  • 1 cytryna 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Suszone pomidory, szpinak oraz feta, czyli w kolorach Włoch i z dodatkiem Grecji

  • 250 gramów świeżego szpinaku 
  • 10 suszonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 150 gramów fety 
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie pestek słonecznika) 
  • oliwa 
  • sól i pieprz 

Klasycznie, prosto i francusko. Z porem i kozim serem

  • 50 gramów masła 
  • 1 łyżka oleju 
  • 200 gramów pora 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 100 gramów koziego sera 
  • sól i pieprz 

Śródziemnomorskie smaki raz, czyli ser, figi i estragon

  • 4 figi 
  • 120 gramów ricotty (lub jej francuskiego odpowiednika, chociażby brousse) 
  • 2 pęczki estragonu 
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego 
  • 2 łyżki masła 
  • ocet balsamiczny 
  • miód 

Tiramisu w naleśniku? Jak najbardziej, jeszcze jak

  • 2 jajka 
  • 250 gramów mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 250 mililitrów śmietanki (o 30-procentowej zawartości tłuszczu) 
  • 4 łyżki amaretto 
  • 200 gramów gorzkiej czekolady 
  • 50 gramów masła 
  • kakao 

Crêpes Suzette – francuski specjał dla angielskiego króla

  • 40 gramów cukru 
  • 50 gramów masła 
  • 2 duże pomarańcze 
  • 50 mililitrów likieru cointreau (opcjonalnie brandy) 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?