Najlepsza zupa ze świeżych pomidorów. Kremowa, słodka i aromatyczna
Sezon na pomidory trwa ku uciesze smakoszy aromatycznego przysmaku "prosto z krzaczka". W sklepach i na straganach mamy spory wybór różnych odmian pomidorów, na targowiskach są też dostępne pomidory "drugiego sortu", których termin przydatności właśnie się kończy. To idealny moment, by je wykorzystać i przygotować ze słodkich pomidorów przepyszną zupę krem. Żadna inna nie smakuje tak genialnie jak ta zrobiona ze świeżych warzyw.

Zgodnie z popularnych ostatnio powiedzeniem "nie jestem zupą pomidorową, nie wszyscy muszą mnie lubić", "pomidorówkę" w różnych wersjach lubią wszyscy. W Polsce, we Włoszech, Hiszpanii, w Turcji, Stanach Zjednoczonych, a nawet w Indiach - wszyscy doceniają smak zupy powstałej na bazie pomidorów.
W Polsce zimą robimy często zupę, korzystając z przecieru albo koncentratu pomidorowego, jednak trudno porównać smak takiej pomidorówki z aromatem i konsystencją zupy ze świeżych pomidorów, docenianej na całym niemal świecie. Dlatego teraz, gdy świeże, pachnące i słodkie pomidory są na wyciągnięcie ręki, grzechem byłoby nie skorzystać i nie przyrządzić pysznej, kremowej zupy o zniewalającym, słodko-kwaśnym smaku.
Zupa pomidorowa w różnych stronach świata - Polska, Włochy, Hiszpania i nie tylko
Zanim jednak przejdziemy do przepisu na zupę krem z pomidorów, rzućmy okiem na propozycje z różnych stron świata. I tak w Polsce zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów najczęściej jest gotowana na drobiowym albo warzywnym bulionie. Często jest zabielana śmietaną, podawana z ryżem, makaronem albo grzankami. Przyprawiamy ją solą, pieprzem, część osób dodaje do niej także liść laurowy i natkę pietruszki.
Z kolei włosa zuppa di pomodoro bazuje na świeżych, dojrzałych pomidorach, oliwie oraz bazylii. Włosi, by podkreślić jej słodki smak, dodają do zupy marchew i seler, podają ją z grzankami skropionymi oliwą. Włoska zupa w porównaniu z jej polską siostrą jest lżejsza, bardziej "warzywna", bez śmietany.
Hiszpańskie wersje zupy ze świeżych pomidorów to salmojero albo gaspacho. Są to kremy z surowych pomidorów, chleba (w salmojero), oliwy i czosnku. Hiszpańska zupa jest bardzo gładka, często dekoruje się ją jajkiem na twardo i szynką serrano (salmojero) albo warzywami (gazpacho).
W Indiach zupa ze świeżych pomidorów nosi nazwę tamatar ka shorba - smakuje wybornie z indyjskimi przyprawami: kminem rzymskim, kolendrą, imbirem oraz chili. Zupa ta bywa czasem zagęszczana soczewicą, ma wyraźnie pikantny smak i aromat przypraw.
Amerykańska tomato soup to krem z pomidorów często podawany z grillowanymi kanapkami z serem. Jest mocno kremowy, czasem dodaje się do niego mleko lub śmietankę. Amerykańska zupa jest lekko słodkawa i łagodna.
Wielu fanów ma też turecka domates çorbası - zupa pomidorowa podawana z ryżem lub makaronem orzo, czasem zagęszczana mąką i śmietaną jogurtową. Turcy swoją "pomidorówkę" doprawiają papryką w proszku i ziołami. Jest ona lekko słodkawa i łagodna.
Zatem, skoro nic nie smakuje latem lepiej niż zupa krem ze świeżych pomidorów - aromatyczna, lekko kwaskowa i bardzo prosta do przygotowania, oto przepis na taką.
Gęsta zupa krem ze świeżych pomidorów
Składniki (4 porcje):
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe lub bawole serca)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- garść świeżej bazylii (może być też oregano lub tymianek)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie - do złamania kwasowości)
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory natnij od spodu na krzyż, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj startą marchewkę i chwilę podsmaż.
- Dorzuć pomidory, smaż kilka minut, aż puszczą sok.
- Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotuj ok. 20 minut.
- Zmiksuj blenderem na gładki krem, dodaj świeżą bazylię.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta - dolej trochę bulionu, jeśli zbyt rzadka - pogotuj chwilę bez przykrycia.
Jak można podawać zupę krem z pomidorów
Zupę krem możesz podawać z grzankami czosnkowymi albo groszkiem ptysiowym, możesz ją ozdobić kleksem śmietany lub łyżką jogurtu naturalnego. Taka zupa świetnie komponuje się z parmezanem lub odrobiną oliwy bazyliowej.
Zobacz też: