Najlepsza zupa ze świeżych pomidorów. Kremowa, słodka i aromatyczna

Beata Maj

Beata Maj

Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów123RF/PICSEL

Zupa pomidorowa w różnych stronach świata - Polska, Włochy, Hiszpania i nie tylko

Gęsta zupa krem ze świeżych pomidorów

  • 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowe lub bawole serca)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • garść świeżej bazylii (może być też oregano lub tymianek)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie - do złamania kwasowości)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  1. Pomidory natnij od spodu na krzyż, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj startą marchewkę i chwilę podsmaż.
  3. Dorzuć pomidory, smaż kilka minut, aż puszczą sok.
  4. Zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotuj ok. 20 minut.
  5. Zmiksuj blenderem na gładki krem, dodaj świeżą bazylię.
  6. Jeśli zupa jest zbyt gęsta - dolej trochę bulionu, jeśli zbyt rzadka - pogotuj chwilę bez przykrycia.

Jak można podawać zupę krem z pomidorów