Smaki jesieni: 3 sezonowe przepisy z wykorzystaniem ekologicznych produktów
Za oknem wciąż słońce przeplata się z deszczem, ale jedno jest pewne – temperatury przez najbliższe miesiące będą spadać. Pora przestawić swoje menu na dania, które rozgrzewają od środka. W kuchni „halo tu polsat” przygotowaliśmy trzy przepisy inspirowane polskimi smakami i produktami ekologicznymi oznaczonymi unijnym logo „Ekoliścia”. Stworzone dania są zatem nie tylko rozgrzewające i pyszne, ale też przyrządzone ze świadomością, że wybierając żywność, troszczymy się o środowisko.

Produkty ekologiczne - świadomy wybór
W ostatnich latach coraz częściej sięgamy po produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego — i nic dziwnego. To żywność, która powstaje w zgodzie z naturą, bez użycia GMO, syntetycznych nawozów czy niedopuszczonych w produkcji ekologicznej chemicznych środków ochrony roślin. Takie jedzenie nie tylko lepiej smakuje, ale też ma realny wpływ na ochronę gleby, czystość wód i dobrostan zwierząt.
Wybierając czy to warzywa, czy mięso, czy inne produktu opatrzone charakterystycznym listkiem z gwiazdek, mamy pewność, że zostały one dokładnie skontrolowane na każdym etapie. W ten sposób wspieramy polskich producentów, środowisko i swoje zdrowie.
A tymczasem zapraszamy do naszej kuchni - czas na jesienne gotowanie z ekologicznych produktów!
Lekkie placki z cukinii z kruszonym twarogiem i koperkiem
Składniki:
- 600 g cukinii
- 1 biała cebula
- 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
- 3 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, chili, papryka wędzona
- olej do smażenia
- do podania: pokruszony twaróg i świeży koperek
Przygotowanie:
Cukinię i cebulę ścieramy na średnich oczkach tarki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły sok. Następnie dokładnie odciskamy warzywa z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, czosnek, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy, aż masa będzie gęsta i jednolita.
Na rozgrzanym oleju formujemy placki, smażymy je po obu stronach, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z pokruszonym twarogiem i posiekanym koperkiem. Świetnie smakują także z sosem grzybowym.
Jajka w pomidorach z grzybami i szpinakiem
Składniki:
- 350 g podgrzybków
- 1 duża biała cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka miodu
- 150 g szpinaku baby
- 5 dużych pomidorów
- 4-5 jajek
- 2 ząbki czosnku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- 5 łyżek śmietanki 30%
- płatki chili, sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Grzanki do podania:
- 6 kromek dobrego chleba
- masło
- tarty ser żółty
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków rozmarynu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i miód, by całość lekko się skarmelizowała. Po paru minutach dorzucamy grzyby i smażymy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy szpinak i po chwili śmietankę, by farsz stał się kremowy.
Układamy na wierzchu pomidory pokrojone w plastry, przyprawiamy i robimy wgłębienia. Wbijamy jajka i dusimy pod przykryciem do uzyskania pożądanego stopnia ścięcia. Posypujemy natką pietruszki.
Grzanki przygotowujemy, smarując chleb masłem, posypując tartym serem, czosnkiem i rozmarynem, po czym składamy w kanapkę i zapiekamy w opiekaczu. Kremowe jajka i chrupiący chleb to duet idealny.
Pudding chlebowy z jabłkami, orzechami i miodem
Składniki:
- 12 grubych kromek chałki (najlepiej lekko czerstwej)
- 4-5 łyżek brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 400 ml śmietanki 36%
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 słodkie jabłka
- 200 g orzechów włoskich
- listki świeżej mięty
- miód
- gęsty jogurt
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w drobną kostkę, a chałkę w większe kawałki. W misce mieszamy jajka, śmietankę, mleko, cukier i wanilię, po czym dodajemy pieczywo i jabłka i odstawiamy, aż chałka wchłonie masę.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami masę chlebową, posypując każdą orzechami. Zapiekamy w 180°C przez około 30 minut (mniejsze porcje - 15-20 minut).
Podajemy na ciepło, z łyżką jogurtu, odrobiną miodu i listkami mięty.
Materiał promocyjny