Bigos z... ziemniakami i fasolą, czyli wersja z dawnej Galicji
Galicja nigdy nie słynęła z bogactwa stołów – tu smak rodził się z konieczności, prostych składników i tego, co było akurat pod ręką. W domach, gdzie mięso trafiało na stół tylko od święta, bigos przybierał więc inną postać – mniej królewską, bardziej ludową. Miast mięsiw i kiszonej kapusty pojawiły się więc... ziemniaki i fasola Karolina Stolarska-Bigos przypomina dziś tę zapomnianą wersję – gęstą, sycącą, dymną i przypominającą tę prawdziwie galicyjską.

Bigos galicyjski według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 1,5 kilograma ziemniaków
- 300 gramów fasoli "Piękny Jaś"
- 300 gramów wędzonego boczku
- 1 kilogram białej kapusty
- 150 gramów słoniny
- 1 wędzona kość wieprzowa
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia ugotować ją z wędzoną kością prawie do miękkości. W międzyczasie słoninę pokroić i wytopić na skwarki, po czym dodać boczek oraz cebulę (jedno i drugie pokrojone w drobną kostkę) i smażyć, aż całość nabierze złocistego koloru.
Następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę, ugotowaną fasolę i ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Gotować na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż wszystko się połączy i nabierze głębokiego, dymnego aromatu. Na końcu dodać skwarki i doprawić solą oraz pieprzem.
Zobacz też:






