Pieczona kiełbasa z zieloną soczewicą i warzywami Mateusza Gesslera, czyli jesienna uczta w najlepszym wydaniu
Chrupiąca, pieczona wiejska kiełbasa z aromatycznym gulaszem z zielonej soczewicy i warzyw oraz dodatkiem ulubionej musztardy - brzmi jak prawdziwa uczta! Przepis Mateusza Gesslera to idealna propozycja na sycącą jesienną kolację, albo spotkanie z rodziną. Warzywny gulasz ma głęboki smak dzięki dodatkowi bulionu, a chrupiąca kiełbaska smakuje lepiej niż z ogniska.

Wiejska kiełbasa z zieloną soczewicą i warzywami z przepisu Mateusza Gesslera
Składniki dla 4 osób:
- 200 g zielonej soczewicy
- 150 g wędzonego boczku w kawałku
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 5/6 szt. ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- świeża natka pietruszki do posypania
- 400 g dobrej jakości kiełbasy wiejskiej lub np. śląskiej, podwawelskiej
- 1 łyżka oleju (do posmarowania)
- musztarda
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Soczewicę opłucz i ugotuj w bulionie przez około 20-15 minut. Ma być miękka, ale nadal jędrna, czyli al dente. Jeżeli po tym czasie nie wchłonie całego płynu, odcedź jego nadmiar. Boczek pokrój w kostkę, cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obierz i również posiekaj.
Obierz ziemniaki i pokrój w większą kostkę, około 2-3 cm. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek i smaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Zdejmij boczek, ale nie wylewaj tłuszczu. Zeszklij na nim cebulę, dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż około 5-7 minut. Wtedy dodaj ziemniaki i smaż kolejne 5 minut, często mieszając.
Dodaj czosnek, tymianek i słodką paprykę. Smaż jeszcze przez minutę, aż aromaty się uwolnią. Dodaj ugotowaną soczewicę i większą część boczku - resztę zostaw do dekoracji. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wlej pół szklanki bulionu, przykryj i duś około 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolej więcej płynu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kiełbasę delikatnie ponakłuwaj widelcem lub zrób kilka nacięć. Posmaruj olejem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż będzie ładnie zrumieniona i gorąca w środku. Możesz też usmażyć ją na patelni lub zgrillować.
Na talerz wyłóż porcję soczewicy z warzywami, boczkiem i ziemniakami. Na wierzchu posyp resztą chrupiącego boczku i świeżą natką pietruszki. Obok ułóż kawałek pieczonej kiełbasy i kleks ulubionej musztardy.
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






