Pieczona kiełbasa z zieloną soczewicą i warzywami Mateusza Gesslera, czyli jesienna uczta w najlepszym wydaniu

Beata Łajca

Beata Łajca

Pieczona kiełbasa z soczewicą i warzywami z przepisu Mateusza Gesslera
Pieczona kiełbasa z soczewicą i warzywami z przepisu Mateusza Gesslera123RF/PICSEL

Wiejska kiełbasa z zieloną soczewicą i warzywami z przepisu Mateusza Gesslera

  • 200 g zielonej soczewicy 
  • 150 g wędzonego boczku w kawałku 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula 
  • 5/6 szt. ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • świeża natka pietruszki do posypania 
  • 400 g dobrej jakości kiełbasy wiejskiej lub np. śląskiej, podwawelskiej 
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania)
  • musztarda