Mateusz Gessler poleca: carpaccio z buraka z karmelizowanymi orzechami pecan

Redakcja
Wiosna niezaprzeczalnie należy do buraka ćwikłowego. Trudno sobie bowiem wyobrazić Wielkanoc bez ostrej ćwikły czy popularny obiad z kotletem mielonym bez duszonych buraczków. Mateusz Gessler proponuje jeszcze jedną wersję słodkiego buraka - pokrojonego w cieniutkie plastry, pokropionego dressingiem i ostrym serem. W tak wytrwanym towarzystwie poczciwy buraczek już jako carpaccio prezentuje się wybornie i nie mniej wybornie smakuje. Oto przepis idealny na przystawkę, która jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.

Przepis na carpaccio z buraka z karmelizowanymi orzechami pecan
Składniki:
- burak gotowany lub pieczony - 3 szt
- ser blue - 1 szt
- orzechy pekan - 30 g
- cukier - do karmelu
- mikrolistki, botwinka - 40 g
- kwiaty jadalne - 10 g
- majonez - 100 g
- bazylia świeża - 1/2 pęczka
- pomelo - 1/2 szt
- granat - 1/6 szt
- cykoria - 1 szt
Dressing
Składniki:
- musztarda Dijon - do smaku
- oliwa z oliwek - 30 g
- miód - do smaku
- czosnek - 1 szt
- sok jabłkowy - 60 ml
- świeży tymianek - do smaku
- ocet jabłkowy sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Buraka pokroić na mandolinie na cienkie plasterki w kształcie koła. Pokrojone plastry buraka ułożyć na zakładkę wkoło talerza. Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić orzechy i mieszać tak, by całe były obtoczone w karmelu. Czosnek drobno utrzeć. Do miski dać musztardę listki tymianku, utarty czosnek i miód, rózgą francuską wtłaczać oliwę, tak by oliwa gęstniała, dodać do smaku i konsystencji sok jabłkowy, pieprz i sól.
Ser pokruszyć na carpaccio, w środku ułożyć sałatkę z kiełków. Polać sałatkę i carpaccio dressingiem.
Smacznego!
Zobacz też: