Mateusz Gessler poleca: carpaccio z buraka z karmelizowanymi orzechami pecan

Redakcja

Redakcja

Wiosna niezaprzeczalnie należy do buraka ćwikłowego. Trudno sobie bowiem wyobrazić Wielkanoc bez ostrej ćwikły czy popularny obiad z kotletem mielonym bez duszonych buraczków. Mateusz Gessler proponuje jeszcze jedną wersję słodkiego buraka - pokrojonego w cieniutkie plastry, pokropionego dressingiem i ostrym serem. W tak wytrwanym towarzystwie poczciwy buraczek już jako carpaccio prezentuje się wybornie i nie mniej wybornie smakuje. Oto przepis idealny na przystawkę, która jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.

Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek i Mateusz Gessler
Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek i Mateusz GesslerAKPA

Przepis na carpaccio z buraka z karmelizowanymi orzechami pecan

Składniki:

  • burak gotowany lub pieczony - 3 szt
  • ser blue - 1 szt
  • orzechy pekan - 30 g
  • cukier - do karmelu
  • mikrolistki, botwinka - 40 g
  • kwiaty jadalne - 10 g
  • majonez - 100 g
  • bazylia świeża - 1/2 pęczka
  • pomelo - 1/2 szt
  • granat - 1/6 szt
  • cykoria - 1 szt

Dressing

Składniki:

  • musztarda Dijon - do smaku
  • oliwa z oliwek - 30 g
  • miód - do smaku
  • czosnek - 1 szt
  • sok jabłkowy - 60 ml
  • świeży tymianek - do smaku
  • ocet jabłkowy sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Buraka pokroić na mandolinie na cienkie plasterki w kształcie koła. Pokrojone plastry buraka ułożyć na zakładkę wkoło talerza. Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić orzechy i mieszać tak, by całe były obtoczone w karmelu. Czosnek drobno utrzeć. Do miski dać musztardę listki tymianku, utarty czosnek i miód, rózgą francuską wtłaczać oliwę, tak by oliwa gęstniała, dodać do smaku i konsystencji sok jabłkowy, pieprz i sól.

Ser pokruszyć na carpaccio, w środku ułożyć sałatkę z kiełków. Polać sałatkę i carpaccio dressingiem.

Smacznego!

Zobacz też: