Autorska kuchnia Mateusza Gesslera. Fine dining z plackiem ziemniaczanym w roli głównej

Redakcja

Redakcja

Placki ziemniaczane z borowikami
Placki ziemniaczane z borowikamiAKPA

Mini placki ziemniaczane. Z sosem śmietanowym, karmelizowanym borowikiem na koniaku oraz pudrem z liofilizowanej maliny według Mateusza Gesslera

  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 25 gramów mąki pszennej
  • 5 gramów mąki ziemniaczanej
  • 260 gramów białej cebuli
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 100 mililitrów oleju
  • 220 gramów masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 300 gramów borowików
  • 50 mililitrów koniaku
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1 łyżka miodu
  • 200 mililitrów bulionu grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki białego cukru
  • liofilizowane maliny