Eskalopki z twistem, "podwójne" purée i kapusta w nietypowej odsłonie, czyli europejska kuchnia w wydaniu Gesslera

Redakcja

Redakcja

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerAKPA

Eskalopki z ziemniaczano-grochowym purée oraz pieczoną kapustą ze słoniną

  • 400 gramów schabu środkowego bez kości
  • 30 mililitrów oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry żółtego w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 400 gramów białej kapusty
  • 75 gramów miodu
  • 65 gramów oliwy
  • 10 plastrów słoniny
  • 300 gramów namoczonego grochu
  • 500 gramów ziemniaków
  • 100 gramów wędzonego boczku parzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 gramów białej cebuli
  • 2 łyżki cebuli prażonej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 100 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu
  • 300 mililitrów mleka
  • 50 gramów masła