Luksusowa sałatka, która zrobi wrażenie na gościach. Kremowa i chrupka, wygląda jak z włoskiej restauracji

Beata Maj

Beata Maj

Sałatka z burratą i karmelizowanymi winogronami
Sałatka z burratą i karmelizowanymi winogronamiAI-generatedhalo tu polsat

Przepis na włoska sałatka andrzejkową "Dolce vita" z burratą, pieczonymi winogronami, pistacjami i rukolą

  • 1 kula burraty
  • 2 garści rukoli
  • 1 szklanka winogron (najlepiej ciemnych)
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki pistacji (niesolonych, prażonych)
  • 6-8 plasterków prosciutto lub opcjonalnie pomijamy w wersji wege
  • opcjonalnie: odrobina miodu truflowego lub kilku kropli octu balsamicznego
  1. Winogrona skrop oliwą i oprósz solą.
  2. Piecz 10-12 min w 190°C — mają popękać i lekko się skarmelizować.
  1. Na półmisku ułóż rukolę.
  2. Rozłóż plasterki prosciutto (lub pomiń w wersji wege - też jest genialna).
  3. Dodaj jeszcze ciepłe, pieczone winogrona.
  4. Na środek połóż kulę burraty i natnij ją delikatnie, aby wypłynęła.
  5. Całość posyp pistacjami.
  6. Skrop oliwą i - dla efektu "glamour" - kilkoma kroplami octu balsamicznego lub miodu truflowego.
  • Wygląda spektakularnie, bardzo "na bogato".
  • Jest lekka, więc pasuje między różne przekąski.
  • Pieczone winogrona nadają jej magicznego, jesienno-zimowego charakteru.
  • A burrata to zawsze efekt "wow".
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?