Niby hawajska, ale bardzo polska. Sałatka z lat 90. nadal robi furorę, nie tylko na andrzejki
Niezawodny klasyk z lat 90. nadal robi furorę. Nazywana hawajską, kiedyś była jak powiew luksusu, dzisiaj to przede wszystkim powrót do znajomych smaków, które wszyscy uwielbiają. Bo ileż można jeść buraki, fetę, rukolę czy inne wymyślne wynalazki? Ta sałatka to pewniak. Zrobisz ją szybko, za niewielkie pieniądze, a ze stołu zniknie jako pierwsza.

Imprezowy hit lat 90. Ta sałatka nadal pierwsza znika ze stołu
Sałatkę z szynką i ananasem zna każdy z nas. Kiedyś nazywana hawajską, była punktem obowiązkowym każdej domowej imprezy, od imienin, przez andrzejki, aż do sylwestra. W salaterce zwykle lądował ser typu salami, szynka konserwowa, spora ilość ryżu - żeby było więcej, a czasami dodatkowy seler ze słoika. Była tak popularna, że w każdym domu przygotowywano nieco inną wersję. W moim do miski trafiał także por, majonez zawsze był wymieszany z jogurtem - żeby było taniej i mniej tłusto, a sałatkę dekorowaliśmy obowiązkową gałązką pietruszki, a czasem kawałkami czerwonej papryki dla "efektu".
Dzisiaj sałatka z lat 90. smakuje tak samo, ale daje inne wrażenie. Kiedyś była jak luksus w wersji instant, z nieco tropikalnym twistem, dzisiaj zachwyca, bo smakuje tak znajomo, a połączenie słodkiego ze słonym sprawia, że trudno jej się oprzeć. Gdy przygotujesz ją na domówkę, możesz mieć pewność, że goście zjedzą do ostatniej łyżki.
Sałatka z szynką i ananasem - klasyk lat 90., na każdą imprezę
Składniki:
- puszka ananasa w syropie
- puszka kukurydzy
- 300 g szynki w kawałku
- 150 g żółtego sera w kawałku
- por
- 1 torebka lub 100 g ryżu
- około 150 g majonezu - może być pół na pół z jogurtem naturalnym
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie - kilka łyżek selera konserwowego
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ten w torebkach jest zdecydowanie wygodniejszy, ale równie dobrze możesz użyć zwykłego ryżu. Ser i szynkę pokrój w kostkę tej samej wielkości. Odsącz ananasa i kukurydzę, a tego pierwszego pokrój na kawałki - każdy plasterek na przykład na 8 równych części. Jeżeli używasz selera, również go odsącz. Białą część pora przekrój na pół, lub na cztery części, a następnie cienko posiekaj. Gdy ryż ostygnie, wymieszaj wszystkie składniki w misce, z dodatkiem majonezu i ewentualnie jogurtu. Dopraw do smaku solą i sporą ilością, najlepiej świeżo mielonego, pieprzu. Gotową sałatkę możesz udekorować listkami natki pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Idealna na andrzejkowy wieczór. Śledziowa sałatka z karmelizowaną cebulą i chrupiącymi migdałami






