Letni hit Jurka Sobieniaka. Grillowana cukinia z parmezanem i salsą z młodej dymki
To danie to esencja lata – lekka, aromatyczna cukinia, rozpływający się parmezan, świeża bazylia i wyrazista salsa z młodej dymki. A do tego chrupiący grillowany boczek. Jurek Sobieniak serwuje sezonową ucztę, która zachwyci każdego.

Grillowana cukinia to klasyka letniego menu, ale w wydaniu Jurka Sobieniaka zyskuje zupełnie nowe oblicze. Przełożona plasterkami parmezanu i świeżą bazylią, przewiązana dratwą niczym kulinarny prezent, trafia na grill, by nabrać apetycznego rumieńca. Całość dopełnia wyrazista salsa z młodej dymki z cytrynową nutą i grillowany boczek dla fanów mocniejszych smaków. To idealne danie na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad pod chmurką.
Przepis na grillowaną cukinię z parmezanem i salsą z młodej dymki
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 200 g parmezanu
- 120 g dymki posiekanej
- 40 g cukru pudru
- 5 g soli
- Dratwa
- 1 doniczka bazylii
- 30 ml octu winnego
- Otarta skórka z jednej cytryny
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Dodatkowo:
- Boczek wędzony surowy - 8 plastrów 0,5 cm
Sposób przygotowania:
Dymkę siekamy i mieszamy z solą oraz cukrem, następnie dodajemy ocet i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy olej, cały czas mieszając do uzyskania gęstej masy. Cukinie kroimy na 1,5 cm plastry wzdłuż. Parmezan kroimy na plasterki. Cukinię przekładamy serem, bazylią i związujemy dratwą. Delikatnie solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i grillujemy do zrumienienia z każdej strony.
Gotową cukinię polewamy z wierzchu salsą z dymki. Świetnym uzupełnieniem będzie grillowany boczek wędzony.
Smacznego!
Zobacz też: