Koniec ery karkówkowo-kiełbasianej. Pięć grillowych propozycji, które nie ociekają tłuszczem

Kamil Olek

Kamil Olek

Grillowane brzoskwinie z burratą
Grillowane brzoskwinie z burratą123RF/PICSEL

Pizza na podpłomyku – z rukolowym pesto i pomidorkami koktajlowymi

  • 200 gramów mąki pszennej typu 00
  • 120-130 mililitrów ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 gramów rukoli
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 gramów parmezanu
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych
  • 100 gramów mozzarelli
  • oliwa
  • sól

Krewetkowo-ananasowe szaszłyki z miętą i limonką

  • 300 gramów surowych krewetek (obranych, bez ogonów)
  • 1/2 świeżego ananasa
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz

Adana kebap z wołowiny – z czosnkiem i pieczoną papryką

  • 400 gramów mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Grillowana młoda kapusta z sosem z orzechów włoskich i koperkiem

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Grillowane brzoskwinie z burratą i prażonymi pistacjami

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 burrata (około 150 gramów)
  • 2 łyżki pistacji (łuskanych, niesolonych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?