Klasyczny schabowy inaczej niż zwykle. Na orientalną modłę

Kamil Olek

Kamil Olek

Wiedzieliście, że nie tylko europejskie (a za ich sprawą amerykańskie) kraje mają swoje własne odpowiedniki polskich schabowych? Choć przywędrowały one z Zachodu, zaadaptowano je do azjatyckich smaków, stąd też między innymi tonkatsu w Japonii, donkatsu w Korei czy pai gu fan w Tajwanie. Jurek Sobieniak proponuje jednak połączenie azjatyckich aromatów z doskonale znaną polską klasyką, a tym samym przepis na schabowego "inaczej". Przynajmniej dla większości.

Schabowy inspirowany azjatyckim smakiem
Schabowy inspirowany azjatyckim smakiem Mieszko PiętkaAKPA

Połączenia kuchni z różnych stron świata to istotna wyjątkowo modnej ostatnio kuchni fusion. Jednak i we własnej kuchni można poczuć odrobinę Orientu, nie rezygnując przy tym z ulubionych dań. Tak jest i w tym przypadku, a kluczem do sukcesu okazują się składniki, które – choć azjatyckie – od dawna można dostać w każdym supermarkecie (w tym między innymi panko, czyli japońska panierka, produkowana z drobno mielonego chleba, pozbawionego skórki, która to zapewnia niespotykaną chrupkość). Do dzieła więc!

Schabowy w nieco orientalnym stylu. Przepis Jurka Sobieniaka

Składniki: 

  • 400 gramów schabu środkowego 
  • 2 jajka 
  • 200 mililitrów wody gazowanej 
  • 3 szklanki panko 
  • 100 gramów mąki 
  • olej rzepakowy 
  • sól i pieprz 
  • 100 mililitrów jasnego sosu sojowego 
  • 120 gramów cukru brązowego 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 1 cytryna 
  • pęczek dymki 
  • ryż jaśminowy 

Sposób przygotowania: 

Sos sojowy zagotować z brązowym cukrem, skórką otartą z jednej cytryny, posiekaną dymkę i sezamem.

Schab pokroić na centymetrowe plastry i rozbić, wykorzystując podwójnie złożoną folię spożywczą, na grubość około 2-3 milimetrów. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka roztrzepać z wodą, doprawić pieprzem, a następnie wymieszać z mąką do uzyskania jednolitego ciasta. Kotlety panierować w cieście, a następnie w panko i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Podawać z przygotowanym sosem i ugotowanym jaśminowym ryżem.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas