Czas na chrupiącego króla. Przygotuj pysznego kotleta z sałatką z cukinii

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Kotlet schabowy to danie, które króluje w wielu polskich domach. Dziś w "halo tu polsat" mistrz kuchni Jurek Sobieniak przygotował chrupiącego kotleta z sałatką z cukinii. To będzie idealna propozycja na niedzielny obiad.

Kotlety schabowe według Jurka Sobieniaka
Kotlety schabowe według Jurka Sobieniaka Mieszko PiętkaAKPA

Schabowy, czyli ulubione danie Polaków

Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. Mimo upływu lat, nadal jest to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce.

Kotlet schabowy przygotowany przez Jurka Sobieniaka w ''halo tu polsat'' to prawdziwe niebo w gębie. Mięso dzięki odpowiedniej grubości panierki oraz dobremu wysmażeniu jest bardzo chrupiące, a smak dania dodatkowo podbija lekka sałatka z cukinii. To pozycja obowiązkowa dla prawdziwych smakoszy mięsa.

Klasyczny kotlet schabowy wg Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • 400 g schabu środkowego odkarkowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • kostka smalcu
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • pieprz 

Składniki na sałatkę z cukinii:

  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 50 ml octu jabłkowego
  • dwie łyżki miodu
  • jeden pęczek koperku
  • sześć łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 200 g kwaśnej śmietany 20%

Sposób przygotowania:

Na samym początku należy pokroić schab środkowy odkarkowy na plastry grubości mniej więcej 1 centymetra. Następnie ubijamy mięso tłuczkiem przez podwójnie złożoną folię spożywczą. Idealna grubość kotletów to 2-3 milimetry. Roztrzepujemy jajka z wodą i dodajemy do nich trochę pieprzu. Następnie doprawiamy ubity, pokrojony schab i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej. Ustawiamy patelnię na średni ogień, dodajemy smalec i smażymy na nim opanierowane kotlety. Staramy się uzyskać z obu stron złocisty kolor mięsa. Kotlet możemy podać z sałatką z cukinii.

Cukinię najpierw szatkujemy na mandolinie, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją na 10 minut i w tym czasie siekamy drobno koperek, mieszamy z octem, miodem oraz olejem. Cukinię odciskamy, a następnie dodajemy do niej sos koperkowy oraz łyżkę śmietany. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas