Czas na chrupiącego króla. Przygotuj pysznego kotleta z sałatką z cukinii
Karolina Szydłak
Kotlet schabowy to danie, które króluje w wielu polskich domach. Dziś w "halo tu polsat" mistrz kuchni Jurek Sobieniak przygotował chrupiącego kotleta z sałatką z cukinii. To będzie idealna propozycja na niedzielny obiad.
Schabowy, czyli ulubione danie Polaków
Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. Mimo upływu lat, nadal jest to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce.
Kotlet schabowy przygotowany przez Jurka Sobieniaka w ''halo tu polsat'' to prawdziwe niebo w gębie. Mięso dzięki odpowiedniej grubości panierki oraz dobremu wysmażeniu jest bardzo chrupiące, a smak dania dodatkowo podbija lekka sałatka z cukinii. To pozycja obowiązkowa dla prawdziwych smakoszy mięsa.
Klasyczny kotlet schabowy wg Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 400 g schabu środkowego odkarkowego
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- kostka smalcu
- 3 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mąki
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę z cukinii:
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 50 ml octu jabłkowego
- dwie łyżki miodu
- jeden pęczek koperku
- sześć łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
- 200 g kwaśnej śmietany 20%
Sposób przygotowania:
Na samym początku należy pokroić schab środkowy odkarkowy na plastry grubości mniej więcej 1 centymetra. Następnie ubijamy mięso tłuczkiem przez podwójnie złożoną folię spożywczą. Idealna grubość kotletów to 2-3 milimetry. Roztrzepujemy jajka z wodą i dodajemy do nich trochę pieprzu. Następnie doprawiamy ubity, pokrojony schab i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej. Ustawiamy patelnię na średni ogień, dodajemy smalec i smażymy na nim opanierowane kotlety. Staramy się uzyskać z obu stron złocisty kolor mięsa. Kotlet możemy podać z sałatką z cukinii.
Cukinię najpierw szatkujemy na mandolinie, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją na 10 minut i w tym czasie siekamy drobno koperek, mieszamy z octem, miodem oraz olejem. Cukinię odciskamy, a następnie dodajemy do niej sos koperkowy oraz łyżkę śmietany. Smacznego!
Zobacz też: