Czas na chrupiącego króla. Przygotuj pysznego kotleta z sałatką z cukinii

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Kotlety schabowe według Jurka Sobieniaka
Kotlety schabowe według Jurka Sobieniaka Mieszko PiętkaAKPA

Schabowy, czyli ulubione danie Polaków

Klasyczny kotlet schabowy wg Jurka Sobieniaka

  • 400 g schabu środkowego odkarkowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • kostka smalcu
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • pieprz 
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 50 ml octu jabłkowego
  • dwie łyżki miodu
  • jeden pęczek koperku
  • sześć łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 200 g kwaśnej śmietany 20%