Kiri maalu, czyli łagodne oblicze lankijskiej kuchni. O smakach "indyjskiej łzy" słów parę

Kamil Olek

Kamil Olek

Kiri maalu
Kiri maalu123RF/PICSEL

Kiri maalu – lankijskie rybne curry z mlekiem kokosowym

  • 600 gramów filetów białej ryby pokrojonych na kawałki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy 
  • 1 średnia szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • 2-3 gałązki liści curry 
  • 100 gramów pomidorków koktajlowych 
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie brązowego) 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego (opcjonalnie) 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?