Ropa vieja, czyli o kubańskiej rewolucji kulinarnej i... "starych ubraniach" na talerzu

Kamil Olek

Kamil Olek

Ropa vieja
Ropa viejahalo tu polsat

Ropa vieja, czyli aromatyczna wołowina po kubańsku

  • 900 gramów łaty wołowej (opcjonalnie karkówki, mostka lub udźca) 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 80 mililitrów oliwy  
  • 1 średnia cebula  
  • 1 zielona papryka  
  • 200 gramów pieczonej czerwonej papryki z zalewy 
  • 4 ząbki czosnku  
  • 230 gramów sosu pomidorowego  
  • 120 mililitrów wytrawnego białego wina  
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego  
  • 1 łyżeczka suszonego oregano  
  • 1 liść laurowy  
  • sól, pieprz 
  • ryż 
  • czarna fasola 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?