Ostre, ostrzejsze i... z piekła rodem. Trzy charakterne propozycje na Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw

Kamil Olek

Kamil Olek

Chili
ChiliKamil Olek123RF/PICSEL

Mapo tofu – klasyka syczuańskiej kuchni w wegańskiej wersji

  • 200 gramów boczniaków 
  • 2 kostki tofu (około 360 gramów) 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • 2 cebule dymki 
  • 2 łyżki świeżo posiekanego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 2 łyżki syczuańskiej pasty doubanjiang 
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • sól
  • pieprz syczuański 
Mapo tofu
Mapo tofuKamil Olek123RF/PICSEL

Buffalo wings – nieodłączny (i pikantny) element amerykańskiego barbecue

  • 1 kilogram skrzydełek z kurczaka 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku  
  • 100 gramów masła 
  • 5 łyżek sosu Frank’s RedHot (opcjonalnie innego ostrego sosu) 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 100 gramów śmietany 
  • 50 gramów majonezu 
  • 100 gramów niebieskiego sera pleśniowego 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku  
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • sól, pieprz 
  • kawałki selera naciowego lub marchewki
Buffalo wings
Buffalo wingsKamil Olek123RF/PICSEL

Camarones a la diabla – piekielne krewetki prosto z Meksyku

  • 1 kilogram dużych, obranych i oczyszczonych krewetek 
  • 2 suszone papryczki mirasol 
  • 5 suszonych papryczek de árbol 
  • 5 zielonych papryczek serrano 
  • 300 gramów przecieru pomidorowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 1/2 główki czosnku 
  • 100 gramów masła 
  • sól 
Camarones a la diabla
Camarones a la diablaKamil Olek123RF/PICSEL
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?