Idealne pierogi na święta - sprawdzony przepis Pauliny Nawrockiej-Olejniczak
Idealne pierogi to klasyk każdego świątecznego stołu. Ich sekret tkwi zarówno w idealnym cieście, jak i w aromatycznym farszu. Dziś w "hal otu polsat" Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka książki "Kluski", zdradziła swoje sprawdzone sposoby na pierogi, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Choć dla niektórych lepienie pierogów może wydawać się skomplikowane, odpowiednie przygotowanie i kilka sprawdzonych trików sprawiają, że stają się one prawdziwym kulinarnym sukcesem. Święta to idealna okazja, by przygotować domowe pierożki - w końcu nie potrzeba do tego nowoczesnych gadżetów. Paulina Nawrocka-Olejniczak, zwana "analogową dziołchą", pokazuje, że wystarczy wałek, szklanka do wykrawania, silikonowa stolnica i odrobina cierpliwości.
Jak przygotować idealne pierogi na święta?
W wielu polskich domach przygotowanie pierogów to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Stare receptury, pochodzące od babci czy mamy, najczęściej są "strzałem w dziesiątkę". My dziś proponujemy sprawdzony przepis od Pauliny Nawrockiej-Olejniczak, który zawsze się udaje i zachwyca smakiem - idealny na świąteczny stół, nawet jeśli pierogi przygotowujemy last minute!
Przepis na pierogi od Pauliny Nawrockiej-Olejniczak
Wielu uważa, że sekret idealnych pierogów tkwi w farszu. To częściowo prawda - dobrze dobrane smaki są kluczowe. Jednak nawet najlepiej przygotowane nadzienie nie uratuje dania, jeśli ciasto jest zbyt grube lub źle przygotowane. Najlepsze pierogi to harmonia cienkiego ciasta i wysokiej jakości składników.
Zobacz też: Zwykły karp, ale w wersji deluxe. Zapiekany w wyjątkowym sosie, z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej (typ 500)
- szklanka (250 ml) gorącej wody
- 2 żółtka
- 50 ml oleju lub 50 g masła
- sól
Składniki na idealny farsz grzybowy:
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Farsz kapusta-grzyby - składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 25 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, cukier, pieprz, pieprz ziołowy, ew. majeranek
Sposób przygotowania ciasta:
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Do gorącej wody dodaj masło lub olej i rozpuść. Wlej wodę do mąki i wymieszaj łyżką. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj, a następnie zagniataj ręką. Przenieś ciasto na stolnicę i energicznie zagniataj, aż stanie się gładkie, elastyczne i pojawią się w nim drobne pęcherzyki powietrza. Przykryj folią i odstaw na co najmniej 15 minut. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na około 1 mm i wykrawaj krążki szklanką, zanurzając jej brzeg w mące, aby się nie kleił.
Sposób przygotowania farszu grzybowego:
Grzyby opłucz, namocz przez godzinę, gotuj około 20 minut, odcedź i ostudź. Pokrój drobno. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle z olejem, aż się zarumieni. Dodaj grzyby i kilka łyżek wywaru, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż płyn odparuje, a smaki się połączą. Ostudź
Sposób przygotowania farszu mieszanego:
Grzyby opłucz, namocz godzinę w wodzie, gotuj 20 minut (nie wylewaj wywaru), odcedź łyżką cedzakową i po wystudzeniu drobno pokrój. Kapustę odciśnij, jeśli kwaśna - wypłucz. Gotuj godzinę z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną cukru. Po ostudzeniu posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, smaż na maśle z olejem, aż się zarumieni. Dodaj kapustę, grzyby i kilka łyżek wywaru. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ew. majerankiem. Smaż do odparowania płynu, ostudź. Farsz można też przygotować dzień wcześniej.
Odrobinę przygotowanego nadzienia połóż na środek wykrojonego placka. Dokładnie sklej brzegi, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Smacznego!
Zobacz też:






