Idealne na jesień ciasto marchewkowo-owsiane. Bez mąki, cukru i masła - lekkie, wilgotne i pełne błonnika

Beata Maj

Beata Maj

Ciasto marchewkowo-owsiane bez mąki, cukru i masła - lekkie, wilgotne i pełne błonnika
Ciasto marchewkowo-owsiane bez mąki, cukru i masła - lekkie, wilgotne i pełne błonnika123RF/PICSEL

Dlaczego ciasto marchewkowo-owsiane jest zdrowe?

Ciasto marchewkowo-owsiane (fit, bez mąki, cukru i masła)

  • 2 szklanki płatków owsianych (zmielonych na mąkę w blenderze lub użytych w całości)
  • 2 średnie marchewki (starte na drobnych oczkach, ok. 1,5 szklanki)
  • 2 jajka (lub 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody - wersja wegańska)
  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony, jako naturalny słodzik)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, jeśli chcesz słodsze)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowy, kokosowy) lub jogurt naturalny (dla lżejszej wersji)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu, a jeśli lubisz aromat korzennych przypraw, możesz też dodać szczyptę mielonych goździków (są intensywne, więc nie przesadź - wystarczy 1/4 łyżeczki), 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - doda lekkiej ostrości oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Możesz też sięgnąć po gotową przyprawę do piernika (1-2 łyżeczki).
  • garść orzechów lub rodzynek (opcjonalnie)