Idealne na grilla (i nie tylko). Wypróbuj ziołowy sos chimichurri i orzeźwiającą salsę
Sezon grillowy czas start! Oprócz grillowanych mięs, ryb i warzyw, warto pomyśleć o przygotowaniu domowych dipów i sosów – to one nadają potrawom zupełnie nowych, niepowtarzalnych smaków. Dziś w "halo tu polsat" Jurek Sobieniak zaprezentował dwie wyjątkowe propozycje: sos chimichurri oraz orzeźwiającą salsę ananasową. Każdy z tych przepisów oferuje zupełnie inne doznania smakowe, które idealnie uzupełnią wiosenne grillowanie.

Domowej roboty sos i salsa według przepisu Jurka Sobieniaka
Sos chimichurri
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 cytryna
- 100 mililitrów oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 200 gramów musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
Zioła drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, po czym wymieszać wszystko dokładnie z sokiem z cytryny, oliwą, cukrem pudrem oraz musztardą miodową. Gotowe!
Salsa ananasowa
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ananasa pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra (nie wycinając środka), po czym grillować z obu stron do lekkiego przypalenia. Plastry pokroić następnie w drobną kostkę i połączyć z posiekaną czerwoną cebulą, pokrojonymi pomidorami, a także świeżą kolendrą. Dodać sok z cytryny, oliwę, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego!
Zobacz też: