Hit jesieni: jednogarnkowe curry z warzywami. W 30 minut masz pyszne i pożywne danie na dwa dni

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Sycące i zdrowe danie jednogarnkowe na dwa dni
Sycące i zdrowe danie jednogarnkowe na dwa dni 123RF/PICSEL

Warzywa czy mięso? Obie wersje są hitem

Jesienią skuś się na rozgrzewające i pyszne curry
Jesienią skuś się na rozgrzewające i pyszne curry123RF/PICSEL

Jak zrobić jesienne curry krok po kroku - wersja wegetariańska

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 średni batat
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę (ok. 200 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy (odsączonej i przepłukanej)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (lub 1 łyżka żółtej dla łagodniejszej wersji)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
  • opcjonalnie garść świeżego szpinaku lub jarmużu pod koniec gotowania
  • do podania: ryż basmati (ok. 200 g na cały garnek) lub chlebki naan 

Jesienne curry z kurczakiem - sycące i rozgrzewające

  • 400 g piersi z kurczaka (2 średnie)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 średni batat
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka dyni (ok. 200 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (lub 1 łyżka żółtej dla łagodniejszej wersji)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (świetnie podkręca smak)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
  • dodatki: ryż basmati (ok. 200 g na cały garnek)