Hiszpania czy Włochy? Makaronowo-dyniowa uczta według Martina Gimeneza Castro
Kamil Olek
Halo, tu Hiszpania... A może jednak Włochy? W każdym razie – na pewno Europa. Martin Gimenez Castro udowadnia bowiem, że połączenie charakterystycznych dla tych krajów produktów (konkretniej zaś – chorizo i burraty), które na pozór wydają się od siebie dość odległe, może dać prawdziwy efekt "wow". Jeśli zaś dodamy do tego makaron (i to w wyjątkowej formie) oraz dynię, słów może zabraknąć.
Nim jednak przepis na makaronową ucztę, słów kilka i o samej paście, i o reszcie niezbędnych składników. Makaron w kształcie muszelek (w zależności od rozmiaru zwany z włoskiego conchiglie lub conchigliette) to jeden z najpopularniejszych rodzajów pasty nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. I choć jego historia wiąże się, co oczywiste, z morzem (sama włoska nazwa oznacza zaś właśnie morskie muszle), dzisiejszym daniem nawiązujemy raczej do tego, co na lądzie. Prócz wspomnianego już hiszpańskiego chorizo czy też włoskiej burraty, w składzie znajdziemy bowiem również dynię piżmową, która oryginalnie wywodzi się z... Ameryki Środkowej. Czas więc na międzynarodową ucztę!
Makaronowe muszelki z sosem dyniowym w towarzystwie chorizo i burraty
Składniki:
- 400 gramów makaronu muszelki
- 1 dynia piżmowa
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 100 mililitrów oliwy
- 300 mililitrów śmietanki (o 18-procentowej zawartości tłuszczu)
- 2 sztuki burraty
- 1 pęczek szałwii
- 200 gramów chorizo
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przekrojoną na pół dynię wydrążyć, a następnie natrzeć mieszanką oliwy (odrobinę zostawić na później), rozmarynu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez około 30 minut (do miękkości).
Upieczoną i przestudzoną dynię zmiksować ze śmietanką (dyni piżmowej nie trzeba wcześniej obierać).
Liście szałwii usmażyć na głębokim oleju, aż staną się chrupiące, a następnie odsączyć je na ręczniczku papierowym. W międzyczasie chorizo pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu z zostawioną wcześniej oliwą.
Makaron ugotować al dente, a następnie wymieszać z sosem dyniowym. Podawać z pokrojoną na mniejsze kawałki burratą, chrupiącą szałwią oraz chorizo.