Grillowy hit. Rozpływające się w ustach żeberka z pyszną pastą fasolową
Soczyste i aromatyczne żeberka według przepisu Jurka Sobieniaka to tegoroczny pewniak na grilla. Wyrazista mieszanka przypraw, nuta słodyczy z miodu i lekko pikantny ketchupowy sos tworzą niezapomniane połączenie smaków, obok którego trudno przejść obojętnie. Dodaj do tego pyszną pastę fasolową oraz miękkie tacos, a stworzysz danie, które zachwyci każdego już od pierwszego kęsa.

Aromatyczne żeberka według przepisu Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych (najlepiej z kością, np. organków)
- papryka słodka (w proszku)
- kolendra mielona
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- miód
- 500 g ketchupu
- 2 puszki ciemnej fasoli
- 2 czerwone cebule
- taco pszenne lub kukurydziane (ilość według uznania)
Sposób przygotowania:
Żeberka natrzeć solą, posypać słodką papryką i mieloną kolendrą, po czym posmarować 400 gramami keczupu wymieszanego z 2 łyżkami jasnego i 2 łyżkami ciemnego sosu sojowym oraz z miodem. Mięso zawinąć w papier pergaminowy, a następnie w folię aluminiową i piec przez 3 godziny w temperaturze 120°C. Po upieczeniu grillować żeberka do lekkiego przypieczenia.
Sposób przygotowania pasty z fasoli:
Dwie puszki odsączonej fasoli połączyć z pozostałym keczupem i resztą sosu sojowego oraz drobno posiekaną, wcześniej zgrillowaną czerwoną cebulą. Całość dokładnie wymieszać. Żeberka podawać z pastą w tacos. Smacznego!
Zobacz też: