Fuzja smaków w kuchni Martina Castro. Pyszne tacos z łososiem i salsą z ananasa

Beata Maj

Beata Maj

Martin Castro nie byłby sobą, gdyby podczas kulinarnej uczty w "halo tu polsat" nie zaproponował oryginalnego połączenia smaków. Tym razem szef poleca Waszej uwadze chrupiące tacos, w których ląduje marynowany łosoś, aksamitne awokado i salsa z ananasa. Do tego cudownie szczypiący język sos. Jest pysznie!

Tacos
Tacos 123RF/PICSEL

Zazwyczaj chrupiące, kukurydziane tortille pogryzamy w towarzystwie mięsa. Tym razem jednak zapraszamy was do nowego rozdania — Martin Castro proponuje, aby, zamiast wołowiny nafaszerować placuszki zamarynowanym wcześniej i upieczonym łososiem. Delikatne mięso znakomicie komponuje się z plastrem awokado i słodką salsą ze smażonego na maśle ananasa.

Czujecie, jak leci ślinka?

Przepis na tacos z łososiem i salsą z ananasa

Składniki:

  • ½ fileta z łososia 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 mały kawałek imbiru 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 8 tortilli kukurydzianych 
  • 2 awokado 
  • 1 ananas 
  • 1 papryczka chili 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 1 doniczka kolendry 
  • 5 łyżek majonezu 
  • 1 łyżka sosu sriracha 
  • 2 sałaty rzymskie 
  • 3 limonki 

Sposób przygotowania: 

Łososia marynujemy z czosnkiem, imbirem, pieprzem cayenne i oliwą z oliwek. Odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Ananasa obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Smażymy ananasa z obu stron aż nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy z patelni, studzimy, kroimy w kostkę i doprawiamy brązowym cukrem oraz chili i posiekaną kolendrą.

Majonez mieszamy z sosem sriracha.  Do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni wkładamy łososia. Pieczemy od 15 do 20 minut.  

Na suchej patelni podgrzewamy chwilę tortille, żeby zmiękły, następnie przekładamy je na talerz.

Na każdym placuszku układamy składniki: sos pikantny - majonez - liść sałaty - plaster awokado - kawałki łososia - łyżka salsy z ananasem.

Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas