Lazania bolognese inaczej. Zamiast mięsa — tuńczyk i aromatyczne zioła
Beata Maj
Lubicie lazanię? Może lepiej byłoby zapytać, kto jej nie lubi... To sycące danie wdarło się przebojem do naszych kuchni. Pieczone z użyciem makaronu własnej roboty albo gotowego, to pyszność nad pysznościami. Martin Castro w "halo tu polsat" proponuje dziś nieco inną niż klasyczna lazanię — zamiast mięsa wieprzowego, wołowego czy z kurczaka szef przyrządza danie z tuńczykiem. Warto spróbować!
Wielbiciele lazanii doceniają zarówno smak, jak i strukturę potrawy. Zapieczone płaty makaronu stawiają lekki opór podczas jedzenia, podczas gdy soczyste mięso i sos delikatnie rozpływają się w ustach. Gdy dodamy do tego przyrumieniony, chrupiący ser, który wieńczy lazanię, otrzymujemy przepis na niemal rajską ucztę.
W kuchni Martina Castro, który regularnie dzieli się kulinarnymi zachwytami z widownią "halo tu polsat", dziś króluje lazania w wersji wege — bez mięsa. Zamiast wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy drobiu tradycyjnie wykorzystywanych w lazanii, Szef proponuje tuńczyka. Spróbujecie?
Przepis na lazanię bolognese z tuńczykiem według Martina Castro
Składniki (porcja rodzinna):
- 1 kg tuńczyka
- 4 puszki krojonych pomidorów pelati
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 doniczka bazylii
- 1 kg mąki pszennej
- 6 jajek
- 500 g startego parmezanu
- 1 masło
- ½ litra mleka 3,2%
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- łyżka oregano
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ciasto na makaron. Do miski wsypujemy mąkę, jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pół łyżeczki soli do smaku. Mieszamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie do uformowania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
W kolejny kroku mielimy tuńczyka w robocie kuchennym i przechodzimy do przygotowania sosu bolognese. W garnku z olejem smażymy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Po kilku minutach dodajemy 1 łodygę selera naciowego pokrojonego w kostkę. Następnie dodajemy zmielonego tuńczyka i smażymy. Dolewamy wino i podgrzewamy sos. Po zredukowaniu dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy na mały ogień, dodajemy 2 liście laurowe i łyżkę oregano. Całość dusimy około 30 minut.
Sos beszamel:
W drugim garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy. Dodajemy mleko cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Finalne przygotowanie:
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy na długie plastry, nie dłuższe niż nasze żaroodporne naczynie. Gotujemy pokrojone plastry ciasta przez około minutę. Układamy w naczyniu żaroodpornym lazanie, zaczynając od warstwy ciasta, którą polewamy najpierw sosem bolognese, potem warstwą sosu beszamel i posypujemy parmezanem. Przekładamy warstwy, kończąc sosami i solidną warstwą parmezanu. Wkładamy do piekarnika zagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Smacznego!
Zobacz też: