Farmerska lepsza niż pasterska? Zapiekanka ziemniaczana według Jurka Sobieniaka
Kamil Olek, Maciej Rock, Agnieszka Hyży
Mimo że kuchnia brytyjska miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne innych krajów, sama w sobie nie jest na ogół uznawana za wybitną. Nie oznacza to jednak, że część z jej dań nie zyskała popularności na świecie – na takiej liście można zaś znaleźć nie tylko klasyczne angielskie śniadanie czy też rybę z frytkami, ale i zapiekankę pasterską. I to właśnie ją postanowił wziąć na tapet Jurek Sobieniak, modyfikując jednak recepturę, między innymi przez zmianę rodzaju mięsa czy dodanie doń polskich grzybów. W taki też sposób powstała autorska zapiekanka farmerska.
Nim jednak o niej samej – kilka słów o inspiracji. Shepherd’s pie, zwana także cottage pie (czyli odpowiednio zapiekanką pasterską lub wiejską) jedzona była podobno już w XVIII, kiedy to ziemniaki zaczęły zyskiwać popularność wśród niższych warstw brytyjskiego społeczeństwa. Powstała zaś, jak wiele podobnych dań, jako odpowiedź na bieżące potrzeby – tym razem dotyczące zagospodarowania resztek. I choć ówcześnie jej podstawą była jagnięcina (albo i baranina), dziś ta często zastępowana jest innymi rodzajami mięsa. Podobnie, jak i w poniższej, choć "farmerskiej", propozycji.
Zapiekanka farmerska z mięsem, podgrzybkami, ziemniakami i cheddarem
Składniki:
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 500 gramów podgrzybków
- 200 gramów cebuli
- 50 mililitrów jasnego sosu sojowego
- 100 gramów koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 100 gramów masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 500 gramów ugotowanych ziemniaków
- 200 gramów sera cheddar
- 100 gramów kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby posiekać i udusić na maśle aż do całkowitego odparowania płynu. Cebulę pokroić tak samo, po czym zeszklić na oleju (osobnej patelni), dodać mięso, sól oraz pieprz i dalej smażyć aż do zarumienienia. Zdjąć z ognia. Mięso połączyć z grzybami, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz miód.
W międzyczasie ugotowane ziemniaki utrzeć ze startym serem, po czym dodać śmietanę, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu.
Foremkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej mięsno-grzybową masę, po czym za pomocą rękawa do szprycowania wycisnąć na wierzch masę ziemniaczaną. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) aż do zarumienienia.
Zobacz też: