Farmerska lepsza niż pasterska? Zapiekanka ziemniaczana według Jurka Sobieniaka

Mimo że kuchnia brytyjska miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne innych krajów, sama w sobie nie jest na ogół uznawana za wybitną. Nie oznacza to jednak, że część z jej dań nie zyskała popularności na świecie – na takiej liście można zaś znaleźć nie tylko klasyczne angielskie śniadanie czy też rybę z frytkami, ale i zapiekankę pasterską. I to właśnie ją postanowił wziąć na tapet Jurek Sobieniak, modyfikując jednak recepturę, między innymi przez zmianę rodzaju mięsa czy dodanie doń polskich grzybów. W taki też sposób powstała autorska zapiekanka farmerska.

Paulina Sykut-Jeżyna, Krzysztof Ibisz i Jurek Sobieniak
Paulina Sykut-Jeżyna, Krzysztof Ibisz i Jurek SobieniakEuzebiusz NiemiecAKPA

Nim jednak o niej samej – kilka słów o inspiracji. Shepherd’s pie, zwana także cottage pie (czyli odpowiednio zapiekanką pasterską lub wiejską) jedzona była podobno już w XVIII, kiedy to ziemniaki zaczęły zyskiwać popularność wśród niższych warstw brytyjskiego społeczeństwa. Powstała zaś, jak wiele podobnych dań, jako odpowiedź na bieżące potrzeby – tym razem dotyczące zagospodarowania resztek. I choć ówcześnie jej podstawą była jagnięcina (albo i baranina), dziś ta często zastępowana jest innymi rodzajami mięsa. Podobnie, jak i w poniższej, choć "farmerskiej", propozycji.

Zapiekanka farmerska z mięsem, podgrzybkami, ziemniakami i cheddarem

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 gramów podgrzybków
  • 200 gramów cebuli
  • 50 mililitrów jasnego sosu sojowego
  • 100 gramów koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 100 gramów masła 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków 
  • 200 gramów sera cheddar 
  • 100 gramów kwaśnej śmietany 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • olej 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

Grzyby posiekać i udusić na maśle aż do całkowitego odparowania płynu. Cebulę pokroić tak samo, po czym zeszklić na oleju (osobnej patelni), dodać mięso, sól oraz pieprz i dalej smażyć aż do zarumienienia. Zdjąć z ognia. Mięso połączyć z grzybami, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz miód.

W międzyczasie ugotowane ziemniaki utrzeć ze startym serem, po czym dodać śmietanę, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Foremkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej mięsno-grzybową masę, po czym za pomocą rękawa do szprycowania wycisnąć na wierzch masę ziemniaczaną. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) aż do zarumienienia.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas