Ewa Olejniczak serwuje letnie dania, które pokochasz. Proste przepisy idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi
Trwa wakacyjna przerwa w "halo tu polsat" - gwiazdy programu korzystają z wolnego czasu, ładując baterie w różnych zakątkach Polski i świata. Ewa Olejniczak postanowiła umilić nam oczekiwanie na nowe odcinki, dzieląc się pysznymi przepisami. To lekkie, łatwe w przygotowaniu dania, które idealnie pasują na letnie spotkania w gronie najbliższych lub przyjaciół.

W drugiej połowie sierpnia na antenę wraca "halo tu polsat". Tak jak w pierwszym sezonie, znów będziemy budzić Polskę pozytywną energią, rzetelnymi informacjami i optymistycznym spojrzeniem na świat. Nowy sezon przyniesie też wiele ciekawych nowości. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Przed nami nowy sezon "halo tu polsat"! Ekipa programu uchyliła rąbka tajemnicy na ramówce Polsatu
Kącik kulinarny "halo tu polsat" powraca! Ewa Olejniczak rozpieszcza nas pysznymi przepisami
W nowych wydaniach "halo tu polsat" nie zabraknie dobrze znanego widzom kącika kulinarnego. To właśnie tam nasi mistrzowie kuchni serwują pyszne dania i dzielą się wyjątkowymi przepisami. Dziś Ewa Olejniczak postanowiła umilić nam wakacyjne popołudnie i podzieliła się dwoma przepisami. To lekka, orzeźwiająca sałatka z arbuza i fety oraz tatar z łososia z kaparami.
Przepis na szybką sałatkę z arbuza i fety:
Lekka i kolorowa sałatka z arbuza i fety to szybki sposób na orzeźwienie podczas upałów. Prosta w przygotowaniu, sprawdzi się na każdej letniej imprezie.
Składniki na ekspresową sałatkę z arbuza i fety (porcja dla 4 osób):
- 1/4 arbuza
- 1 kostka fety
- kiełkki słonecznika
- 50g prażonych pestek dyni
- 50ml oliwy extra virgin
- 50ml kremu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Pokrój arbuza i fetę w grubszą kostkę i wrzuć je do średniej wielkości miski. Dodaj kiełki słonecznika i prażone pestki dyni. Skrop oliwą i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. Przełóż sałatkę do mniejszych miseczek i polej kremem balsamicznym. Orzeźwiające i lekkie danie gotowe. Smacznego!
Przepis na tatar z łososia z kaparami:
Tatar z łososia z kaparami to wykwintne i lekkie danie, które zachwyci każdego miłośnika świeżych smaków. Idealne na letnie kolacje, gdy chcesz zaserwować coś prostego, a jednocześnie efektownego.
Składniki na tatar z łososia z kaparami, ogórkiem i awokado (porcja dla 4 osób):
- 400g łososia bez skóry i ości
- 50g siekanej szalotki
- 50g siekanej szalotki
- 30g kwiatów kaparów
- 100g ogórka
- 150g avocado
- 1 cytryna
- koperek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Pokrój łososia w drobną kostkę i dokładnie posiekaj koper. Weź małą szklaną miseczkę lub pucharek. Na dno wyłóż szalotkę z kaparami, potem dodaj awokado, następnie posiekanego łososia i pokrojonego ogórka wymieszanego z koperkiem. Na wierzch połóż kawałek cytryny. Podawaj z grzankami ze świeżej bagietki. Smacznego!
Zobacz też: