Dyniowe babeczki z przepisu Ewy Wachowicz. Złote jak sama jesień
Kamil Olek
Kalendarzowa jesień dopiero za kilka dni, jednak już teraz dynie, stanowiące jeden z symboli tej pory roku, spotkać można właściwie wszędzie. Także w kuchni. I choć najczęściej wykorzystywane są one w daniach wytrawnych, równie dobrze sprawdzają się jako składnik słodkich wypieków, ot, choćby babeczek. Mimo że te kojarzone są głównie z Halloween, a przez to z USA, Ewa Wachowicz znalazła sposób na dodanie im odrobiny "polskości".
Puszyste, a jednocześnie wilgotne, z wyraźnie wyczuwalną pomarańczową nutą, a przy tym wyglądające jak osławione polska jesień – dyniowe babeczki z przepisu autorstwa Ewy Wachowicz to niezaprzeczalnie jesienny "must have", który uratować może niejeden wrześniowy (i nie tylko taki) wieczór. Receptura ta nie będzie jednak taka sama bez jednego, charakterystycznego dodatku – powideł śliwkowych. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Dyniowe babeczki z powidłami śliwkowymi według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 gramów dyni hokkaido
- 100 mililitrów mleka
- 1 pomarańcza
- 100 gramów masła
- 2 jajka
- 150 gramów cukru
- sól
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów mąki
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
Dynię pozbawić pestek (te z odmiany hokkaido raczej nie nadają się do zjedzenia), pokroić i upiec do miękkości. Wystudzić
W tym czasie zetrzeć skórkę z wyszorowanej uprzednio pomarańczy i dodać do masła, a następnie całość roztopić. Dolać wyciśnięty sok, mleko oraz dorzucić upieczoną dynię, a następnie zmiksować wszystko na gładką maskę.
Jajka w całości wybić do miski, dodać szczyptę soli oraz cukier, po czym całość zmiksować na pulchną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać do osobnego naczynia i połowę dodać do masy jajecznej. Podobnie postąpić z musem dyniowym, również dorzucając połowę i zmiksować całość do połączenia składników. Dodać resztę mąki z proszkiem i budyniem oraz musu z dyni i miksować dalej na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremek lub papilotek, każdą uzupełniając powidłami – 1 łyżka ciasta dyniowego, 1/2 łyżeczki powideł, a następnie kolejna łyżka ciasta.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wystudzić.
Dyniowa – tym razem słodka – uczta gotowa. Smacznego!
Zobacz też: