Dyniowe babeczki z przepisu Ewy Wachowicz. Złote jak sama jesień

Kamil Olek

Kamil Olek

Kalendarzowa jesień dopiero za kilka dni, jednak już teraz dynie, stanowiące jeden z symboli tej pory roku, spotkać można właściwie wszędzie. Także w kuchni. I choć najczęściej wykorzystywane są one w daniach wytrawnych, równie dobrze sprawdzają się jako składnik słodkich wypieków, ot, choćby babeczek. Mimo że te kojarzone są głównie z Halloween, a przez to z USA, Ewa Wachowicz znalazła sposób na dodanie im odrobiny "polskości".

Babeczki dyniowe
Babeczki dyniowe123RF/PICSEL

Puszyste, a jednocześnie wilgotne, z wyraźnie wyczuwalną pomarańczową nutą, a przy tym wyglądające jak osławione polska jesień – dyniowe babeczki z przepisu autorstwa Ewy Wachowicz to niezaprzeczalnie jesienny "must have", który uratować może niejeden wrześniowy (i nie tylko taki) wieczór. Receptura ta nie będzie jednak taka sama bez jednego, charakterystycznego dodatku – powideł śliwkowych. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Dyniowe babeczki z powidłami śliwkowymi według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 300 gramów dyni hokkaido 
  • 100 mililitrów mleka 
  • 1 pomarańcza 
  • 100 gramów masła 
  • 2 jajka 
  • 150 gramów cukru
  • sól 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 gramów mąki 
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania: 

Dynię pozbawić pestek (te z odmiany hokkaido raczej nie nadają się do zjedzenia), pokroić i upiec do miękkości. Wystudzić

W tym czasie zetrzeć skórkę z wyszorowanej uprzednio pomarańczy i dodać do masła, a następnie całość roztopić. Dolać wyciśnięty sok, mleko oraz dorzucić upieczoną dynię, a następnie zmiksować wszystko na gładką maskę.

Jajka w całości wybić do miski, dodać szczyptę soli oraz cukier, po czym całość zmiksować na pulchną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać do osobnego naczynia i połowę dodać do masy jajecznej. Podobnie postąpić z musem dyniowym, również dorzucając połowę i zmiksować całość do połączenia składników. Dodać resztę mąki z proszkiem i budyniem oraz musu z dyni i miksować dalej na wolnych obrotach.

Ciasto przełożyć do foremek lub papilotek, każdą uzupełniając powidłami – 1 łyżka ciasta dyniowego, 1/2 łyżeczki powideł, a następnie kolejna łyżka ciasta.

Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wystudzić.

Dyniowa – tym razem słodka – uczta gotowa. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas