Lepszego ciasta na jesień nie znajdziesz. Przepis Piotra Ogińskiego zasługuje na medal
Beata Łajca
W sobotnim odcinku "halo tu polsat" gotował dla nas Piotr Ogiński, szef kuchni znany widzom z programów "Top Chef" i "Hell's Kitchen". Piotr wziął na warsztat najpopularniejsze jesienne warzywo, czyli dynię. Dynia jest wyjątkowo uniwersalna w kuchni. Oprócz dań wytrawnych można z niej tworzyć także desery. Ciasto dyniowe, czyli pumpkin pie, to prawdziwy klasyk. A ten przepis nie ma sobie równych.
Ciasto dyniowe do jesienny deser idealny. Jest bardzo kremowe i aromatyczne, a dodatek dżemu pomarańczowego świetnie przełamuje jego słodycz. Z przepisu Piotra Ogińskiego, zaprezentowanego w "halo tu polsat" można je zrobić w bardzo szybki i łatwy sposób. Poradzą sobie z nim nawet początkujący miłośnicy wypieków. A przy okazji ciasta dyniowego szef zdradził najlepszy patent na szybkie purée z dyni, które przydaje się w wielu innych przepisach.
Ciasto dyniowe z przepisu Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido (około 1,5 kg)
- 4 małe jajka
- 530 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 150 g serka śniadaniowego Philadelphia
- skórka z dwóch pomarańczy
- 400 g pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła orzechowego
- ciasto kruche na spód
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta dyniowego zacznij od purée. Dynię hokkaido umyj, podziel na 4 części, usuń pestki i wytnij szypułkę. Kawałki dyni połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 50 minut, aż będzie miękki. Potem wyjmij dynię z piekarnika, a miąższ przełóż do blendera. Zblenduj dokładnie na gładką masę, przełóż na sitko i odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie rozwałkuj kruche ciasto i przełóż je do formy na tartę wysmarowanej masłem. Pamiętaj, aby ponakłuwać je widelcem, aby nie urosło. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę. Tak przygotowaną formę z ciastem piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut. Potem wyjmij je z piekarnika, ściągnij papier do pieczenia z ziarenkami i odstaw.
Teraz przygotuj masę dyniową. Do większej miski wlej mleko skondensowane, wbij jajka, dodaj serek Philadelphia, masło orzechowe i na końcu przestudzone puree z dyni. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę wylej na podpieczony spód i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Kiedy ciasto dyniowe się piecze, możesz przygotować dżem pomarańczowy. Pomarańcze dokłądnie umyj i zetrzyj z nich skórkę. Wytnij cząstki, a z tego co zostanie, wyciśnij resztę soku. Wszystkie te składniki wrzuć do garnka, dodaj kilka łyżeczek cukru i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Dżem pomarańczowy serwuj jako dodatek do ciasta dyniowego.
Zobacz także: