Do pierogów niepodobny, tortem nazywany. Biłgorajski piróg, czyli "staropolskie arcydzieło" z ziemniaków

Beata Łajca

Beata Łajca

ziemniaki
ziemniaki123RF/PICSEL

Trochę pieróg, trochę tort - biłgorajski przysmak z ziemniaków, kaszy i twarogu

Jak zrobić pieróg biłgorajski?

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg tłustego twarogu
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany
  • słonina
  • smalec
  • sól, pieprz, siekana lub suszona mięta
pieróg biłgorajski
pieróg biłgorajskiMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju WsiWikimedia
  • 2 szklanki mąki
  • 15 g drożdży
  • 2/3 kostki masła
  • 2/3 szklanki śmietany
  • sól, cukier