Cymes dla fanów mięsnych specjałów. Rumsztyki z białej kiełbasy z majonezem cytrynowym według Jurka Sobieniaka
Jurek Sobieniak przygotował dziś w "halo tu polsat" delikatne i soczyste rumsztyki z białej kiełbasy. To proste i pyszne danie, w którym znajomy smak białej kiełbasy spotyka się z orzeźwiającą nutą majonezu cytrynowego.

Rumsztyki z białej kiełbasy z majonezem cytrynowym i koperkiem to idealne danie na rodzinny obiad, świąteczne śniadanie albo jako pożywna i smaczna przekąska.
Składniki oraz sposób przygotowania rumsztyków z białej kiełbasy
Do przygotowania dania potrzebny ci będzie słoik 900 ml.
Składniki:
- 8 białych szarych surowych kiełbas
- 8 jajek gotowanych na twardo
- 1 łyżeczka musztardy
- 20 ml soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta kurkumy
- 20 ml octu
- 300 - 350 ml oleju rzepakowego
- bułka paryska
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jako do dekoracji
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy w słoiku z octem, sokiem z cytryny i przyprawami do uzyskania puszystej masy. Miksując gotową masę, dolewamy powolnym strumieniem olej aż do uzyskania gęstej emulsji.
Białą kiełbasę obieramy z flaka i układamy na lekko natłuszczonym papierze pergaminowym, następnie na wierzch układamy kolejną warstwę papieru i każdą kiełbaskę rozpłaszczamy (równomiernie przy użyciu rondla do uzyskania płaskiego 0,5 cm kotleta). Gotowe rumsztyki smażymy po około 2 minuty z każdej strony bez tłuszczu, a potem posypujemy tartym jajkiem i dekorujemy majonezem cytrynowym oraz koperkiem. Smacznego!
Zobacz też: