Chutney z dyni do mięs, ryb i zwykłych kanapek. Smakuje obłędnie i wspiera odporność w chłodne miesiące

Beata Łajca

Beata Łajca

Chutney z dyni to idealny dodatek do mięs, ryb, warzyw i kanapek. Smakuje wybornie i wspiera odporność
Chutney z dyni to idealny dodatek do mięs, ryb, warzyw i kanapek. Smakuje wybornie i wspiera odporność123RF/PICSEL

Co to jest chutney? I skąd wzięła się jego międzynarodowa popularność?

Do chutneya najlepiej sprawdzi się dynia muscat, albo zwyczajna
Do chutneya najlepiej sprawdzi się dynia muscat, albo zwyczajna123RF/PICSEL

Przepis na chutney z dyni - do mięs, ryb, warzyw i kanapek

  • 1,2 kg dyni (obranej, bez pestek - najlepsza będzie muscat lub zwyczajna)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże, kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta)
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (może być trzcinowy)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej
  • 2 łyżki świeżego posiekanego imbiru
  • 2 i 2/3 szklanki białego octu winnego

Dyniowe wsparcie odporności - właściwości zdrowotne chutneya

Do czego pasuje chutney z dyni?