Ślōnsko kuchnia z nowoczesnym twistem, czyli tradycyjne kluski w dyniowym towarzystwie

Kamil Olek

Kamil Olek

Kluski śląskie z sosem dyniowym
Kluski śląskie z sosem dyniowymJacek KurnikowskiAKPA

Kluski śląskie z kurczakiem i dyniowym sosem według Ewy Olejniczak

  • 500 gramów ziemniaków 
  • około 125 gramów mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • 30 gramów cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 gramów upieczonej dyni 
  • 160 gramów filetu z kurczaka 
  • 300 mililitrów śmietany o 30- lub 36-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 40 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 30 gramów rukoli 
  • 30 gramów grana padano (opcjonalnie polskiego bursztynu) 
  • sól, pieprz 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?