Bez glutenu, bez mąki, ale za to pełna smaku. Pizza kalafiorowa z tuńczykiem według Ewy Olejniczak
Beata Łajca
Czy Włosi nazwaliby to danie pizzą? Pewnie nie, bo dla nich ciasto z idealnej pszennej mąki to prawdziwa świętość. Ale gdy z mąki trzeba czasem zrezygnować, nie oznacza to jeszcze rozstania z tak kochanym w Polsce przysmakiem. W "halo tu polsat" Ewa Olejniczak przygotowała pizzę kalafiorową z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą.
Z ekspertami od pizzy nie śmielibyśmy dyskutować, podobnie jak z najmłodszą szefową kuchni w Polsce, która debiutuje dzisiaj w "halo tu polsat". Prawdziwa czy nie, kalafiorowa pizza zaskakuje bogactwem smaku i prostotą wykonania. A dodatek tuńczyka sprawia, że jest jeszcze zdrowsza. Pokochają ją nie tylko osoby na diecie bezglutenowej.
Pizza kalafiorowa z tuńczykiem z przepisu Ewy Olejniczak
Składniki na 2 pizze:
- 2 kalafiory średniej wielkości
- 6 jaj z wolnego wybiegu
- 100 g tartego sera Grana Padano
- 5 g soli himalajskiej
- 450 g pomidorów z puszki
- 2 g suszonego oregano
- 2 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 10 ml oleju rzepakowego
- świeża bazylia
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g rukoli
- 300 g steka z tuńczyka, albo kawałków tuńczyka w sosie własnym
- 2 kulki mozzarelli
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania blatów z kalafiora. Różyczki zetrzyj w malakserze lub ręcznie na średnich oczkach tarki. Dodaj jajka, Grana Padano i sól, dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż na nim masę kalafiorową i piecz w temp. 190 stopni, przez około 20-25 minut, aż stanie się lekko rumiana.
Gdy spód pizzy się piecze, zrób sos. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim posiekaną szalotkę i czosnek. Po chwili wlej pomidory, posól i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Następnie zmiksuj lub zblenduj sos i dopraw oregano.
Jeżeli używasz świeżego tuńczyka, pokrój go w dwucentymetrową kostkę i posmaż na patelni. Tuńczyka z puszki wystarczy tylko odsączyć. Na upieczony blat wylej łyżkę sosu i dokładnie rozsmaruj. Połóż oliwki, tuńczyka, pomidory i pokrojoną w plastry mozzarellę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut. Gotową pizzę udekoruj listkami bazylii i rukoli. Smacznego!
Zobacz też: