Goście będą zachwyceni! Carpaccio z szynki parmeńskiej w przepisie Jurka Sobieniaka
Beata Maj
Carpaccio to danie kuchni włoskiej - oryginalnie przyrządzane z surowego mięsa i serwowane jako przystawka. Dziś carpaccio oznacza również inne cienko pokorjone produkty - nie tylko mięso, ale i warzywa, ryby, a nawet owoce, podane z cytryną albo octem, oliwą i przyprawami. Jurek Sobieniak proponuje zaś wersję z szynką parmeńską.
Z carpaccio wiąże się ciekawa historia - jak podają źródła danie to po raz pierwszy podano w Wenecji w 1950 roku na prośbę hrabiny Amalii Niny Mocenigo, która miała powiadomić właściciela lokalu Harry's Bar, iż lekarz zalecił jej jedzenie surowego mięsa. Właściciel restauracji, Giuseppe Cipriani, nazwał danie z surowego mięsa "carpaccio", ponieważ przypominało mu ono obrazy weneckiego malarza Vittore Carpaccio.
Oryginalnie nazwa "carpaccio" była zarezerwowana dla przystawek z surowego mięsa, dziś wachlarz dań serwowanych pod tą nazwą znacząco się poszerzył i obejmuje nie tylko dania z wołowiny, cielęciny, łososia czy tuńczyka, ale też inne cienko pokrojone produkty (warzywa, ryby, owoce) podane w towarzystwie octu lub soku z cytryny, oliwy oraz soli i pieprzu.
Przepis na carpaccio z szynki parmeńskiej Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 200 g szynki parmeńskiej
- 1 cytryna
- 1 łyżka kwiatów kaparów
- 6-7 owoców kaparów
- 1 łyżka miodu
- 150 ml oliwy
- 100 g rukoli
- 1 czerwona cebula
- 2 ciabatty
- 100 g parmezanu
Przygotowanie:
Kwiaty kaparów siekamy drobno razem z czerwoną cebulą, następnie mieszamy z miodem, skórką otartą z cytryny i sokiem. Dokładnie wymieszaną masę łączymy na końcu z oliwą do uzyskania gęstej zawiesiny. Plastry szynki rozkładamy na talerzu polewamy sosem, dekorujemy rukolą, owocami kaparów i tartym parmezanem. Podajemy z grzankami z pieczywa.
Zobacz też: