Wytrawne rożki serowe z ciasta filo z lukrem chilli w przepisie Jurka Sobieniaka

Beata Maj

Beata Maj

Smak cieniutkich listków ciasta przełożonych aromatycznym serem i zapieczonych w rożkach idealnie podkreśli lukier o mocy chilli. Wytrawne rożki w kuchni "halo tu polsat" przygotowuje dziś szef Jurek Sobieniak.

Rożki serowe
Rożki serowe123RF/PICSEL

Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) pochodzi z greckiego - słowo "phyllo" znaczy w nim "liść" . Faktycznie ciasto filo przypomina delikatne, cienki i kruche listki. Jest to bardzo cienkie ciasto, które robi się z mąki, wody i odrobiny oleju. Technika jego wykonania pochodzi z Turcji. W przeciwieństwie do ciasta francuskiego, w którym wykorzystuję się masło, tu używa się oliwy i ciepłej wody, które sprawiają, że ciasto staje się elastyczne. Z ciasta filo wykonuje się popularną baklavę i inne słodkie wypieki, genialnie smakują też wytrawne potrawy - na przykład słynny burek.

Przepis na rożki serowe z ciasta filo z lukrem chilli

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta fillo  
  • 400 g sera dojrzewającego  
  • 6 jajek  
  • 100 g masła  
  • 300 g cukru pudru  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 łyżeczka chilli  
  • 40 ml mleka  
  • 1 strączek chilli do dekoracji  

Przygotowanie:  

Ząbek czosnku miażdżymy i mieszamy z papryką, mlekiem i cukrem pudrem do uzyskania lepkiej gęstej masy. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę. Każdy płat ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem. Gotowy płat dzielimy na paski 10 cm. Każdy pasek zawijamy, zaczynając od rogu, przekładając pod skosem do brzegu naprzemiennie, aby powstał wielowarstwowy rożek. Rozpuszczone masło wylewamy na blachę do pieczenia i układamy rożki jeden obok drugiego. Pieczemy w 200 stopniach na środkowej półce do mocnego zrumienienia około 12-15 minut - w trakcie pieczenia obracamy rożki, aby złapały rumiany kolor z obu stron od masła. Gotowe rożki smarujemy pomadą i dekorujemy każdy z nich plasterkiem cienko pokrojonego chilli.  

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas