Angielskie, chociaż po szkocku. Klasyka światowej kuchni w wydaniu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Jajka po szkocku to klasyka kuchni - chociaż wcale nie pochodzą ze Szkocji, lecz z Londynu. Tam pojawiły się jeszcze w XVIII wieku, a świat kocha je do dziś. W wersji Karoliny Stolarskiej-Bigos zachwycają smakiem i prostotą wykonania. Spektakularne danie, w nieco odchudzonej, a więc zdrowszej wersji, zrobisz w pół godziny.

Jajka po szkocku z bukietem warzyw według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na półtwardo (około 6-7 minut)
- 600-700 g mięsa mielonego z szynki
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 surowe jajka
- sól, pieprz
- łyżeczka tymianku
- bułka tarta
- olej do spryskania
- 500 g dowolnych warzyw (np. ziemniaki, papryka, cukinia, marchewka)
Sos chrzanowy:
- 4 łyżki chrzanu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mielone mięso połącz z przyprawami, czosnkiem i jednym surowym jajkiem, podziel ma 10 porcji. Każdą z nich spłaszcz dłonią, w środek włóż ugotowane jajko i dokładnie otul je mięsem. Drugie surowe jajko rozbełtaj i obtocz w nim kotleciki. Później otocz je dokładnie bułką tartą.
Tak przygotowane jajka ułóż w Airfryerze, spryskaj oliwą i piecz około 7-8 minut, w 180 stopniach. Możesz też przygotować je w piekarniku - nagrzej go do 190 stopni, piecz około 25-30 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu.
Osobno upiecz warzywa pokrojone w słupki, doprawione solą, tymiankiem i delikatnie skropione oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Upieczone jajka podawaj z warzywami i udekorowane sosem.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też: