Hit jesieni: jednogarnkowy gulasz mięsny z warzywami lub w wersji wege z ciecierzycą - idealne danie na dwa dni

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Hit jesieni - pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe na dwa dni
Hit jesieni - pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe na dwa dni 123RF/PICSEL

Dlaczego gulasz z warzyw korzeniowych jest idealny na jesień?

Jednogarnkowy gulasz wegetariański z dynią i ciecierzycą

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g, odsączonej i przepłukanej)
  • 1 mała dynia (ok. 300-400 g, obrana i pokrojona w kostkę)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do podania

Wersja mięsna - jednogarnkowy gulasz z warzyw, dyni i mięsa

Rozgrzewa i syci - gulasz z warzywami to danie idealne na chłodne dni
Rozgrzewa i syci - gulasz z warzywami to danie idealne na chłodne dni 123RF/PICSEL
  • 300-350 g mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) pokrojonego w kostkę
  • 1 mała dynia (ok. 300-400 g, obrana i pokrojona w kostkę)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 papryczka chili (jeśli lubisz ostrzejsze smaki)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do podania