Ten karczek wieprzowy w sosie grzybowym to niebo w gębie. Musisz go spróbować
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' danie, które zasługuje na szczególne wyróżnienie. Karczek wieprzowy w sosie grzybowym według receptury mistrza jest nie tylko pyszny, ale również rozpływa się w ustach. Ten przepis to będzie prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy mięsa. Danie sprawdzi się zarówno jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie jak i coś ekstra na kameralne przyjęcia.
Jesień — czyli idealna pora roku na połączenie mięsa i grzybów
Obecnie trwa sezon na grzybobranie. Jest to więc idealny czas na przygotowanie dań, w których pojawią się grzyby. W końcu to nie tylko świetny dodatek do wielu mięs, ale również składnik, który wzbogaca smak i zapewnia pyszny aromat.
Składniki potrzebne do przygotowania karczku w sosie grzybowym
- 2 kilogramy karku wieprzowego
- 2 litry wywaru jarzynowego
- cebula
- marchew
- seler naciowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
Składniki do sosu grzybowego:
- 600g świeżych grzybów podgrzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- świeży tymianek
Sposób przygotowania karczku w sosie grzybowym
Na początek przekrój na pół karczek. Mięso dobrze posól i obsmaż na patelni z każdej ze stron. Następnie przełóż karczek do głębokiego naczynia do zapiekania. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałeczki. Potem dodaj wszystko do karczku i zalej bulionem. Kolejnym krokiem będzie nastawienie piekarnika. Piecz mięso z warzywami przez około półtorej godziny. Najważniejsze, aby karczek zrobił się odpowiednio miękki.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu grzybowego. W tym celu musisz oczyścić grzyby i wszystkie przekroić na pół. Następnie obgotuj je w mocno osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielski. Potem drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę, a następnie podsmaż cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj do tego grzyby. Kiedy składniki będę już podsmażone, wlej wino oraz śmietanę. Koniecznie dopraw sos solą i pieprzem. Pamiętaj, aby gotować składniki na patelni do czasu, aż sos dobrze zgęstnieje. Możesz do niego również dodać odrobinę zimnego masła. Na koniec posyp sos pietruszką oraz szczypiorkiem. Podawaj razem z mięsem oraz z ziemniakami. Smacznego!
Zobacz też: