Ten karczek wieprzowy w sosie grzybowym to niebo w gębie. Musisz go spróbować

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' danie, które zasługuje na szczególne wyróżnienie. Karczek wieprzowy w sosie grzybowym według receptury mistrza jest nie tylko pyszny, ale również rozpływa się w ustach. Ten przepis to będzie prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy mięsa. Danie sprawdzi się zarówno jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie jak i coś ekstra na kameralne przyjęcia.

Karczek w sosie grzybowym
Karczek w sosie grzybowymalbertkarimov123RF/PICSEL

Jesień — czyli idealna pora roku na połączenie mięsa i grzybów

Obecnie trwa sezon na grzybobranie. Jest to więc idealny czas na przygotowanie dań, w których pojawią się grzyby. W końcu to nie tylko  świetny dodatek do wielu mięs, ale również składnik, który wzbogaca smak i zapewnia pyszny aromat.

Składniki potrzebne do przygotowania karczku w sosie grzybowym

  • 2 kilogramy karku wieprzowego
  • 2 litry wywaru jarzynowego
  • cebula
  • marchew
  • seler naciowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Składniki do sosu grzybowego: 

  • 600g świeżych grzybów podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania karczku w sosie grzybowym

Na początek przekrój na pół karczek. Mięso dobrze posól i obsmaż na patelni z każdej ze stron. Następnie przełóż karczek do głębokiego naczynia do zapiekania. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałeczki. Potem dodaj wszystko do karczku i zalej bulionem. Kolejnym krokiem będzie nastawienie piekarnika. Piecz mięso z warzywami przez około półtorej godziny. Najważniejsze, aby karczek zrobił się odpowiednio miękki. 

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu grzybowego. W tym celu musisz oczyścić grzyby i wszystkie przekroić na pół. Następnie obgotuj  je w mocno osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielski. Potem drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę, a następnie podsmaż cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj do tego grzyby. Kiedy składniki będę już podsmażone, wlej wino oraz śmietanę. Koniecznie dopraw sos solą i pieprzem. Pamiętaj, aby gotować składniki na patelni do czasu, aż sos dobrze zgęstnieje. Możesz do niego również dodać odrobinę zimnego masła. Na koniec posyp sos pietruszką oraz szczypiorkiem. Podawaj razem z mięsem oraz z ziemniakami. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas