Wspierają zdrowie komórek i są dobre dla serca. Z czym jeść pomidory, by były najzdrowsze?
Nie dość, że przepyszne i uniwersalne - nadają się przecież do wielu potraw - są jeszcze niesamowicie zdrowe. Pomidory, na które mamy teraz szczyt sezonu, to genialne źródło substancji prozdrowotnych. Warto je jeść w każdej postaci, a naszemu zdrowiu sprzyja łączenie pomidorów z innymi składnikami. Jakimi? Odpowiedź za chwilę.

Pomidory to skarbnica zdrowia - zawierają silne antyutleniacze, witaminy i minerały
Poza sezonem nie są tanie, ale teraz - późnym latem, kiedy trwa na nie sezon i smakują najlepiej, warto jeść je nie tylko w formie przecierów i koncentratów, ale przede wszystkim na surowo. W tej właśnie wersji - nieprzetworzone, na kanapce albo w sałatce pomidory mają najwięcej witaminy C. Co ciekawe, jeden duży, ważący ok. 180 g pomidor jest w stanie pokryć ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Czyż to nie wystarczający powód, by sięgnąć po to słodkie warzywo?
Jakie pomidory są najzdrowsze? Surowe, przetworzone, a może suszone?
Aby w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w pomidorach, najlepiej jeść je w różnej postaci. Świeże pomidory jedzmy ze względu na ich walory smakowe, zawartość witaminy C, błonnik i wodę. Z kolei przetworzone pomidory - jako sos, passatę, przecier czy ketchup dostarczą nam więcej likopenu, który zapobiega rozwojowi nowotworów, obniża ryzyko zawału i wystąpienia choroby wieńcowej. Warto też pamiętać o suszonych pomidorach - te są źródłem potasu, żelaza i antyoksydantów. Pijmy też sok pomidorowy, który doskonale nawadnia, jest bogaty w potas i jest mocno polecany przy nadciśnieniu (wtedy jednak warto go pić bez soli).
Z czym łączyć pomidory, żeby były najzdrowsze?
Pomidory warto łączyć z tłuszczem roślinnym (np. oliwą, olejem rzepakowym, awokado, orzechami) - tłuszcze zwiększają wchłanianie likopenu oraz witaminy A. Dobrym połączeniem jest zestawienie pomidorów i cebuli oraz czosnku - siarka z tych warzyw wzmacnia działanie antyoksydantów zawartych w pomidorów. Pamiętajmy o dodawaniu do pomidorów zielonych ziół - bazylia, oregano czy natka dodają polifenoli oraz witamin i wspólnie z pomidorem działają przeciwzapalnie. Szykując odżywcze i sycące posiłki, łączmy pomidory z produktami bogatymi w białko (jajka, sery, ryby).
Pomidory jedz z oliwą albo innym tłuszczem
Na koniec kilka przykładów kompozycji pomidorów z innymi produktami. Takie zestawienia są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe - niektóre z produktów wzmacniają bowiem prozdrowotne działanie zawartych w pomidorach substancji.
1. Pomidor + oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin) albo inny tłuszcz roślinny
Oliwa sprawia, że likopen, silny antyoksydant z pomidorów, jest lepiej przyswajalny przez organizm.

2. Pomidor + czosnek + oliwa z oliwek (np. w sosie pomidorowym do makaronu czy pizzy).
To prawdziwe "super trio". Połączenie pomidorów z oliwą i czosnkiem to klasyk diety śródziemnomorskiej. Działa antyoksydacyjnie i wspomaga redukcję stanów zapalnych w organizmie.
3. Pomidor + Bazylia + Oliwa z oliwek (np. sałatka caprese, bruschetta)
W tym połączeniu dostajemy smak i zdrowie w jednym. Bazylia łagodzi kwas pomidorów, wydobywa ich naturalną słodycz i wzbogaca potrawę w witaminę K, A i antyoksydanty.
4. Pomidor + awokado
Awokado i inne zdrowe tłuszcze również wzmagają wchłanianie likopenu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, podobnie jak oliwa.
5. Pomidor + ser żółty / jajko / ryba (białko)
W tym zestawie mamy balans i sytość - białko wzmacnia poziom sytości i wartości odżywczej potrawy.
6. Grillowane albo pieczone pomidory + papryka + czosnek + oliwa
Taka kompozycja to źródło likopenu, witaminy C, potasu i przeciwzapalnych związków.