Poprawia trawienie, a jej aromat podkręca smak wielu potraw. Do czego dodawać gałkę muszkatołową?

Beata Maj

Beata Maj

Aktualizacja
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa123RF/PICSEL

Skąd się bierze gałka muszkatołowa?

Działanie gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa nie służy w nadmiarze

Do czego najczęściej dodaje się gałkę muszkatołową?

  • sos beszamelowy
  • zapiekanki z beszamelem
  • sosy śmietanowe
  • puree ziemniaczane
  • kluski, gnocchi
  • zapiekanki ziemniaczane
  • szpinak (szczególnie podsmażany ze śmietaną)
  • kalafior i brokuły
  • dynia
  • mielone mięsa (np. do klopsików, pulpetów)
  • farsze do pierogów czy pasztecików
  • kiełbasy i wędliny
  • krem z dyni
  • zupa ziemniaczana
  • zupa serowa
  • niektóre zupy mleczne
  • ciasta korzenne
  • pierniki
  • budynie
  • ciasteczka świąteczne
  • poncz
  • grzane napoje
  • mleko z miodem i przyprawami
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?