Ma dwa razy więcej błonnika niż ziemniak i mnóstwo wartości odżywczych. Batata możesz jeść, gdy dbasz o linię
Można je kupić w większości sklepów spożywczych. Wyglądają niepozornie, mogą też nieco odstraszać ceną, ale warto raz na jakiś czas wprowadzić je do diety. Bataty są bowiem zdecydowanie bogatsze w błonnik od "zwykłych" ziemniaków, mają bardzo dużo karotenoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Co więcej, mimo słodkiego smaku, odpowiednio przygotowane, mogą być jedzone nawet przez cukrzyków, mają bowiem stosunkowo niski indeks glikemiczny.

Bataty nie są u nas zbyt popularnym warzywem, a szkoda, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale i bogate w wartości odżywcze. Odpowiednio przygotowane stanowią sycący, ale lekki posiłek.
Na całym świecie uprawia się około 400 odmian batata. Mają różne kolory skórki - fioletową, czerwoną, pomarańczową, żółtą i białą. Tak samo różne kolory przybiera miąższ tych warzyw. Najwięcej batatów uprawia się w Indiach.

Bulwy słodkich ziemniaków są droższe niż zwykłe ziemniaki - za kilogram płacimy ok. 9 zł. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że wystarczy 1 duży batat, za którego zapłacimy od 3 do 5 zł, by przygotować posiłek dla 2 osób. A o tym, że warto się skusić, decyduje nie tylko genialny smak warzywa, ale i mnóstwo walorów prozdrowotnych, jakimi może się ono pochwalić.
Co dobrego w batacie?
Jak podaje mgr inż. Maciej Ołtarzewski z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, w batatach jest sporo węglowodanów (21,69 mg/100 g), dużo cukru (12,05 mg/100 g), ale też wapnia (12 mg/100 g) oraz witaminy C (11 mg/100 g). Bataty dostarczają nam również manganu, potasu i fosforu, a pomarańczowy miąższ to źródło karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mogą chronić komórki przed uszkodzeniami i wolnymi rodnikami, mogą też chronić wzrok, skórę oraz układ odpornościowy. Barwniki, których ze względu na kolor batatów jest w tych warzywach całe mnóstwo, mogą także zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego).
Bogate w błonnik słodkie ziemniaki
Bataty mają stosunkowo niską wartość energetyczną, zbliżoną do tej, jaką mają zwykłe ziemniaki. Jednak w porównaniu do zwykłych ziemniaków, te słodkie, co podkreśla w swym artykule w serwisie gemini.pl dietetyk kliniczny, technik farmaceutyczny mgr Ewelina Pietrzak, mają dwa razy więcej błonnika. Dostarczają nam też sporo magnezu, mają też żelazo, mangan, cynk i miedź.
Porównując słodkie i zwykłe ziemniaki uwagę zwraca także bogactwo witaminy A, którym mogą się pochwalić bataty. Jak zauważa mgr Ewelina Pietrzak, dzięki dużej zawartości witaminy A bataty mogą korzystnie wpływać na wzrok. A fakt, że mają dużo błonnika, powinny docenić osoby, które cierpią na zaparcia. Jedzenie słodkich ziemniaków może bowiem pomóc w regulowaniu pracy jelit, może także przynieść ulgę osobom cierpiącym na hemoroidy.
Indeks glikemiczny batatów
Zdaniem ekspertki bataty mogą być też częścią diety osób z nadwagą oraz otyłych, a także tych, którzy są na dietach redukcyjnych - obecność błonnika sprawia, że bataty szybko dają uczucie sytości. Mimo iż są słodkie, ich indeks glikemiczny jest zbliżony do indeksu ziemniaków, a w niektórych formach (np. gotowane) nawet niższy.
Łatwe przepisy na pyszne potrawy z batata
Z batatów można robić proste potrawy, z którymi poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Pieczone, grillowane, gotowane ze skórką, nadziewane, mogą być też bazą do pieczenia ciasta batatowego, sprawdzą się również jako składnik pysznych zapiekanek.
Batat pieczony "na lenia"
Składniki:
- 1-2 bataty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- papryka słodka lub wędzona
- czosnek granulowany (opcjonalnie)
Bataty umyj (nie musisz obierać), pokrój w plastry lub łódeczki. Wymieszaj z oliwą i przyprawami. Piecz 200°C, 25-30 min, aż będą miękkie i lekko chrupiące. Takie bataty są idealne jako dodatek do obiadu albo do jogurtowego sosu.
Batat faszerowany (na szybki obiad)
Składniki:
- 1 duży batat
- feta lub mozzarella
- jogurt naturalny
- szczypiorek lub natka
- sól, pieprz
Batata nakłuj widelcem i piecz w całości 200°C ok. 45 min. Przetnij, wydrąż środek. Wymieszaj miąższ z serem, jogurtem i przyprawami. Nałóż z powrotem, zapiekaj 10 min. Ta potrawa jest sycąca, ale lekka.

Batat z patelni na ostro (gotowy w 15 minut)
Składniki:
- 1-2 bataty
- oliwa lub masło klarowane
- chili lub płatki chili
- sól
- sok z cytryny lub limonki
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Smaż na średnim ogniu 10-12 min, aż zmiękną i się zarumienią. Dopraw solą, chili i skrop cytryną. Smażone bataty są świetne do jajka sadzonego lub jako baza do miski "bowl".
Więcej porad i przydatnych informacji na temat zdrowia i profilaktyki czeka na was w programie "halo tu polsat" od piątku do niedzieli od godz. 8.00. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






