Najzdrowszy owoc świata to... warzywo. Kupisz je w każdym sklepie przez cały rok

Beata Łajca

Beata Łajca

To stały bywalec naszych kuchni, zarówno surowy, jak i gotowany, a w tej drugiej postaci może być nawet zdrowszy. Jest tak powszechny, że czasem kompletnie nie zwracamy na niego uwagi. A szkoda. To najzdrowsze warzywo świata, chociaż tak naprawdę jest owocem. Zimą może i nie zachwyca smakiem, ale swoje drogocenne właściwości zdrowotne zachowuje także w przetworach. Pora z nich skorzystać.

warzywa
warzywa123RF/PICSEL

"Addio pomidory, addio ulubione" śpiewał Wiesław Michnikowski, żegnając świeże warzywa w słynnej piosence. A my dzisiaj mówimy, także z włoska: bentornato pomidory, czyli witajcie ponownie. Jeśli ktoś zapomniał, jak wiele zdrowia kryje się w ich czerwonym miąższu, to najwyższa pora sobie przypomnieć. Nawet zimą, gdy świeże pomidory nie smakują tak, jak te letnie. Bo z powodzeniem można korzystać z wszelkich ich przetworów, a korzyści zdrowotne będą nawet większe. Pomidory zostały uznane za najzdrowszy owoc świata. I tutaj pojawia się pewien dysonans.

Warzywo, które jest owocem. W dodatku najzdrowszym na świecie

Pomidory w sklepach czy na bazarach zawsze lądują w sekcji warzyw. Tak samo też je traktujemy. Z botanicznego punktu widzenia są jednak owocami, jako części rośliny powstające z kwiatu i zawierające nasiona. W kuchni jest jednak trochę inaczej niż w botanice, bo w gotowaniu produkty klasyfikuje się bardziej ze względu na smak i zastosowanie. Owoce więc kojarzą się z roślinami o słodkim smaku, warzywa pojawiają się raczej w kontekście potraw wytrawnych.

Pomidor ma więc swego rodzaju podwójną tożsamość, a takich warzywnych oszustów jest więcej. Owocami są też ogórki, papryki czy bakłażany. Ale żaden z nich nie może się równać z pomidorem uznanym za najzdrowszy owoc na świecie.

Pomidory to najzdrowsze owoce świata
Pomidory to najzdrowsze owoce świata123RF/PICSEL

Najzdrowszy owoc świata kupisz w każdym sklepie. Na dziale z warzywami

Miano najzdrowszego owocu świata pomidorom przyznał Departament Zdrowia i Opieki Społecznej, czyli CDC - jedna z agencji rządu federalnego USA. Organizacja sporządza listy najzdrowszych produktów, kierując się gęstością odżywczą, czyli tym, jak bardzo dane warzywo czy owoc jest nasycone składnikami odżywczymi. Pomidor uzyskał tutaj poziom 20,37, co dało mu pierwsze miejsce na liście owoców. Pierwsza wśród warzyw była rukiew wodna, o której już pisaliśmy.

Rukiew ma, co prawda, kilkakrotnie wyższą gęstość odżywczą niż pomidor, ale ten drugi ma nad nią ogromną przewagę. A nawet dwie. Po pierwsze - jest powszechnie dostępny o każdej porze roku w wielu odmianach. Po drugie - przetwory pomidorów (przeciery i sosy) są nawet zdrowsze niż ich surowe odpowiedniki. A cóż jest w nich tak cudownego?

Likopen - "eliksir młodości" zamknięty w pomidorze

Pomidory są wypchane aż po skórkę cennymi składnikami, ale ich królem jest likopen. Naturalny barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem o fenomenalnym wpływie na nasze zdrowie.

Jak działa likopen:

  • chroni przed chorobami serca - pomaga obniżać cholesterol i dba o zdrowie naczyń krwionośnych, 
  • wspomaga zdrowie skóry - spowalnia fotostarzenie, 
  • wspiera układ odpornościowy - pomaga zwalczać infekcje i stany zapalne, 
  • zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, (m.in raka prostaty, płuc i żołądka), 
  • dba o zdrowe oczy - chroni przed degeneracją plamki żółtej i zaćmą, 
  • wspiera pracę tarczycy - wpływa na produkcję hormonów T3 i T4 i zmniejsza ryzyko Hashimoto. 

Warto wspomnieć, że likopen najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach - duet pomidory i oliwa wydaje się więc wręcz idealny, również ze względów zdrowotnych.

I tutaj przechodzimy do najważniejszej rzeczy. Dlaczego pomidory poddane obróbce mogą być nawet zdrowsze niż te surowe? Ano, dlatego, że jest w nich jeszcze więcej przyswajalnego likopenu. Zimą powinniśmy więc jak najczęściej sięgać po sosy, zupy i przeciery, pomimo iż nie zadowalały wybrednego podniebienia Wiesława Michnikowskiego

passata pomidorowa
passata pomidorowa123RF/PICSEL

A likopen to nie wszystko. Pomidory zawierają ogromną dawkę witaminy C, oprócz niej także A, E i K oraz witaminy z grupy B, a także cały szereg składników mineralnych, takich jak potas, żelazon, magnez, wapń, mangan, cynk, miedź i chrom. W tych warzywnych owocach znajdują się też fitosterole znane z dobroczynnego wpływu na gospodarkę lipidową.

Jakby komuś jeszcze było mało, musimy na koniec dodać, że pomidory to świetni sprzymierzeńcy w walce o szczupłą sylwetkę. Oprócz smaku i sporej ilości błonnika, która zapewnia uczucie sytości, zawierają minimalną ilość kalorii - w 100 g jest ich zaledwie 20.