Kawa wychodzi ci za gorzka? Jest na to niezawodny sposób

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Jej zapach i smak są uzależniające, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Mowa oczywiście o kawie, która do Polski przywędrowała z Mołdawii dopiero pod koniec XVII wieku. Ciekawostką jest, że dawniej picie tego napoju było zarezerwowane wyłącznie dla elit, jednak na przestrzeni wieków ogólnodostępność kawy znacznie wzrosła. Dziś poza wodą jest najpopularniejszym napojem na świecie. W ''halo tu polsat'' gościliśmy Alexa Tęczę — współwłaściciela palarni kawy oraz menadżera jednej z warszawskich kawiarni. Ekspert wyjaśnił, po czym można poznać dobrą kawę oraz czym się różni Robusta od Arabiki.

Sekret smacznej kawy
Sekret smacznej kawy123RF/PICSEL

Kawa, czyli napój, który podbił i uzależnił cały świat

Kawa na dobre zakorzeniła się w polskiej kulturze i trudno się temu dziwić. Jest to napój, który nie tylko pobudza, ale też przede wszystkim dobrze smakuje. Kawa świetnie sprawdza się jako pretekst do przerwy, rozmowy lub towarzyskiego spotkania. Ze względu na kofeinę to naturalny stymulant, który działa na mózg i poprawia ogólną koncentrację, pamięć oraz funkcje poznawcze.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego napoju. Kawa nie tylko dodaje energii, ale ma również właściwości zdrowotne. Zdaniem wielu badawczy, odpowiednio zaparzona i regularnie wypijana może zmniejszać ryzyko zapadania na na różne choroby.

Po czym poznać dobrą kawę oraz... czym się różni Arabica od Robusty?

Zdaniem eksperta dobra jakościowo kawa charakteryzuje się przede wszystkim transparentnością — znamy dokładnie kraj oraz region pochodzenia, odmianę botaniczną, obróbkę, stopień oraz datę wypalenia. Jeżeli chodzi o smak, to dobra kawa charakteryzuje się balansem słodyczy i kwasowości oraz pełną i lepką teksturą. Z kolei moc, intensywność kawy jest zależna od zawartości kofeiny w kawie oraz stopniu ekstrakcji (o tym jaki procent substancji rozpuszczalnych wypłukaliśmy w trakcie parzenia).

''Przede wszystkim warto wiedzieć, skąd ta kawa jest. To jest taka podstawowa rzecz. Im więcej mamy informacji na paczce jeżeli chodzi o kraj pochodzenia, czy obróbkę, tym lepiej. Często na kawach ''speciality'' pojawiają się nawet nazwiska plantatorów'' - powiedział Alex Tęcza w ''halo tu polsat''.

Warto wspomnieć, że na świecie istnieje ponad 20 gatunków kawy, ale te najlepsze parzy się z Arabiki lub Robusty. Ta pierwsza jest dużo trudniejsza w uprawie i daje mniejsze plony. Zawiera 60% więcej cukrów i owocuje tylko powyżej 800 m n.p.m. Z kolei Robusta jest dużo łatwiejsza w uprawie, zawiera też dwa razy więcej kofeiny oraz kwasu chlorogenowego. Z tego powodu jest w smaku dużo bardziej gorzka.

Prowadzący zapytali eksperta, jakie kawy wybierać.

''Jeżeli nie lubimy kaw kwaśnych, to możemy posiłkować się kawami z Ameryki Południowej, czyli właśnie z Kolumbii, Brazylii, a przede wszystkim wybieramy kawy po obróbkach naturalnych. Z kolei jeżeli wolimy  bardziej owocowe aromaty, to wyborem powinien być zdecydowanie kierunek afrykański'' - dodał Alex Tęcza.

Ziarna kawy
Ziarna kawyaeyzrio123RF/PICSEL

''Kawą można się bawić, kawa to zdecydowanie magia. Przygotowałem kilka metod parzenia dla was. Zaczynamy od kawiarki, bo to jest bardzo popularna i znana metoda''  - powiedział Alex Tęcza.

Co zrobić, by kawa nie była za gorzka?

Według instrukcji eksperta najpierw należy nalać do kawiarki wody, a następnie wypełnić koszyczek kawą. Alex zwrócił uwagę, że należy przy tym uważać, aby nie ubić kawiarki, ponieważ wtedy bardzo łatwo przeparzyć kawę i wydobyć z niej duże ilości goryczy. Ekspert zdradził także swój trik na robienie kawy - ''Polecam zagotować sobie wcześniej wodę do kawiarki, nalać już trochę gorącej wody i w ten sposób przyspieszamy proces parzenia''.

Kolejną prezentowaną metodą przygotowywania kawy w ''halo tu polsat'' było ''french press''. Nie należy się jednak zniechęcać obcojęzyczną nazwą. To po prostu metoda parzenia kawy za pomocą praski francuskiej — czyli urządzenia składającego się z cylindrycznego naczynia, które zazwyczaj jest wykonanego ze szkła i ma pokrywkę z metalowym tłokiem wyposażonym w siateczkowy filtr. Zdaniem eksperta ''french press'' to najlepszy sposób na zrobienie dobrej kawy w domowych warunkach:

''French press to bardzo popularna i bardzo łatwa metoda. To jest jedna z moich ulubionych metod.  Jak ktoś mnie pyta, jak zrobić dobrą kawę w domu, to mówię, słuchaj, french press to jest naprawdę fajny sprzęt, bo bardzo łatwo jest zaparzyć dobrą kawę'' - wyznał Alex.

Aby zaparzyć w domu napój za pomocą ''french press'', należy wsypać kawę mieloną, zalać ją wodą, a następnie przycisnąć tłok. Proces parzenia powinien trwać 4 minuty. W metodach przelewowych, czyli ''french press'', ''drip'' oraz ''aeropress'' powinno się zachować proporcje 6 gramów kawy na 100 ml wody. Uogólniając, są to 3 łyżeczki kawy na 100 ml wody, a 6 łyżeczek na szklankę wody.

Ostatnią prezentowaną w programie metodą było parzenie kawy w dripie. W tym przypadku należy pamiętać, aby przełożyć papierowy filtr na dripa, a następnie przelać go gorącą wodą. Następnie trzeba wsypać kawę i etapami zalewać napój gorącą wodą (nie wrzątkiem). Alex podkreślił, że do takich metod parzenia najlepsze są jasno palone kawy:

''Generalnie do dripa, czy do metod przelewowych, najlepsze są kawy, które są palone jaśniej. Ze względu na to, że mamy w nich więcej wyczuwalnych nut, które nas interesują'' - dodał na koniec ekspert.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas