Dlaczego witamina C nie działa? Dietetyczka wylicza błędy, które robi każdy z nas - tak tracimy nawet 80 proc. cennego składnika

Beata Łajca

Beata Łajca

Dietetyczka Justyna Mizera o najpopularniejszym błędzie. Tracimy nawet 80 proc. witaminy C
Dietetyczka Justyna Mizera o najpopularniejszym błędzie. Tracimy nawet 80 proc. witaminy CJacek KurnikowskiAKPA

Gdzie jest najwięcej witaminy C? Cytrusy daleko w tyle

  • Acerola 1000-1600 mg/100 g
  • Dzika róża 450-800 mg/100 g
  • Rokitnik 200-600 mg/100 g
  • Czarna porzeczka 180 mg/100 g
  • Natka pietruszki 170 mg/100 g
  • Papryka czerwona 120-160 mg/100 g
  • Jarmuż 120 mg/100 g
  • Kiwi 90 mg/100 g
  • Brokuły 90 mg/100 g
  • Pigwowiec japoński 80-150 mg/100 g
  • Truskawki 60 mg/100 g
  • Kalarepa 60 mg/100 g
  • Brukselka 60 mg/100 g
  • Cytrusy 50 mg/100 g
  • Oliwnik wąskolistny 30-90 mg/100 g
  • Kapusta kiszona 25 mg/100 g
  • Ziemniaki 15-20 mg/100 g
  • Pigwa 15-25 mg/100 g
Acerola to królowa witaminy C. W 100 g owocu znajduje się jej nawet 1600 mg
Acerola to królowa witaminy C. W 100 g owocu znajduje się jej nawet 1600 mg123RF/PICSEL

Dlaczego witamina C nie działa?

Popularny błąd sprawia, że produkty tracą witaminę C

Przechowywanie owoców i warzyw ma ogromne znaczenie. Te bogate w witaminę C powinny leżeć z dala od promieni słonecznych
Przechowywanie owoców i warzyw ma ogromne znaczenie. Te bogate w witaminę C powinny leżeć z dala od promieni słonecznych123RF/PICSEL

Co zrobić, aby mieć pewność, że witamina C zadziała?

Z Justyną Mizerą w "halo tu polsat" rozmawiali Ewa Wachowicz i Krzysztof Ibisz
Z Justyną Mizerą w "halo tu polsat" rozmawiali Ewa Wachowicz i Krzysztof IbiszJacek KurnikowskiAKPA